hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végzetes információ
BBC-botrány halálesettel

2003. 07. 28.
Tragédiába torkollott a BBC és a brit kormány "háborúja". A hetek óta tartó heves vita akkor robbant ki, amikor a tévétársaság egyik tudósítója megbízható és hiteles forrásra hivatkozva azzal vádolta meg a kabinetet, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló titkosszolgálati jelentést a hatásosság fokozása érdekében "kikozmetikázta". Az információt állítólagosan szolgáltató hírforrás, Dr. David Kelly professzor neve viszonylag hamar kiszivárgott, ám a tudós nem bírta az ettől kezdve ránehezedő nyomást és a folytonos zaklatásokat, így néhány nappal ezelőtt a rendőrség jelentése szerint öngyilkos lett. Ezzel mindkét fél kínos helyzetbe került: az amúgy is nehéz időket élő Tony Blair minden bizonnyal kormányzása eddigi legnagyobb válságával szembesül, a BBC-nek pedig most teljes erőbedobással azon kell munkálkodnia, hogy a hírnevén és hitelességén esett csorbát kiköszörülje.



Dr. David Kelly. A nyilvánosság áldozata Fotó: Reuters

A botrány május 29-én tört ki, amikor a BBC Today cím? programjában az Irakból nemrég visszatért Adrew Gilligan, katonapolitikai tudósító azt állította, a titkosszolgálati jelentést a közzététel előtt egy héttel a Downing Street utasítására "feltupírozták". Egyetlen, meg nem nevezett forrásra hivatkozva Gilligan azt is kijelentette: a hírszerzés nem örült a dosszié módosításának, mivel az nem tükrözte többé az ő véleményüket. 

A legfontosabb változtatás az újságíró szerint az volt, hogy a dokumentumba beleírták azt az állítást, mely szerint Irak készen állt arra, hogy 45 percen belül tömegpusztító fegyvereket léptessen működésbe. A hírszerzés erről állítólag nem volt meggyőződve.

A Downing Street azonnal tagadta a vádakat, ám a tudósító néhány nappal később a Mail on Sunday újság hasábjain újabb leleplező bejelentést tett: az ominózus pont beszúrásáért Alastair Campbellt, a miniszterelnök kommunikációs vezetőjét és egyben jobb-kezét tette felelőssé. Másnap a BBC megismételte az állításokat, Campbell viszont hevesen visszautasította a vádakat. A miniszterelnök ezek után bejelentette, hogy a parlament hírszerzési és biztonsági ügyekkel foglalkozó bizottsága zártkör? vizsgálatot indít az ügyben, míg ezzel egy időben az alsóház külügyi bizottsága is nyomozni kezdett, de a kihallgatásokat nyilvánossá tette. Az információk felröppentésének időzítése egyébként figyelemre méltó: pontosan egybeesett ugyanis Tony Blair iraki látogatásával, amely ezáltal meglehetősen rossz szájízt hagyott maga után.

Június 19-én Gilligan megismételte állításait a külügyi bizottság előtt, és nem nevezte meg a hírforrást. Június 25-én Campbell is tanúskodott, és hazugsággal vádolta az újságírót, a BBC-től pedig bocsánatkérést követelt. A tévé- és rádiótársaság azonban kiállt riportere mellett, és nem kért bocsánatot. Ezt követően Campbell újra bocsánatkérést követelt, a BBC újra visszautasította.

Július 8-án a védelmi minisztérium kiszivárogtatta, hogy egyik tisztviselője önkéntesen beismerte, személyesen találkozott Gilligannel, és a találkozóra nem kért előzetes engedélyt. A minisztérium ekkor azt nyilatkozta, nem biztos, hogy a szóban forgó tisztviselő volt a riporter hírforrása, s bár nyilvánosan nem említette Dr. Kelly nevét, az újságíróknak mégis elegendő információt adott a professzor beazonosításához. Geoff Hoon védelmi miniszter a BBC vezetőinek címzett magánlevelében pedig konkrétan meg is nevezte Dr. Kelly-t.

Az ötvenkilenc éves zárkózott, halk szavú mikrobiológus professzor a minisztérium biológiai fegyver-szakértőjeként dolgozott.



A kutató oxfordshire-i háza, ahonnan az utolsó sétára elindult Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!