hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Chiraci barrikád

2003. 03. 24.
Az amerikai elnök ultimátumára reagálva Jacques Chirac hibásnak ítélte az Irak elleni háború egyoldalú elindítását, hangsúlyozva, hogy "a francia álláspontot a nemzetközi közösség nagy többsége támogatja". Ünnepélyes hangvétel? sajtónyilatkozatában fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyetért Amerika azon céljaival, mely Irak lefegyverzésére, valamint a bagdadi rendszerváltozás elősegítésére irányulnak, ugyanakkor úgy ítéli, "semmi nem igazolja az egyoldalú hadüzenetet". Véleménye szerint "Irak ma nem jelent olyan azonnali veszélyt, amire azonnali háborúval kellene reagálni".

 Az ENSZ jóváhagyása nélküli erődemonstráció "súlyos döntés" a francia elnök szerint, akkor, amikor "Irak lefegyverzése folyamatban van, és a vizsgálatok kimutatták, hogy a háborúnak van hiteles alternatívája". A vétóval való fenyegetésre tett amerikai kritikával kapcsolatosan arra hivatkozott, hogy "Franciaország a jog elsőbbsége nevében, valamint a népek és nemzetek közötti viszonyokra vonatkozó felfogásának értelmében cselekedett". "Súlyos felelősséget vállal magára az, aki áthágja az ENSZ legitim kereteit, és az erőszakot részesíti előnyben a joggal szemben" – figyelmeztette a francia elnök amerikai partnerét.

François Rivasseau francia külügyi szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy "amennyiben az amerikai hadseregnek vagy szövetségeseinek olyan új helyzettel kell szembenézniük, mint a vegyi vagy biológiai fegyverek bevetése, Franciaország át fogja gondolni, hogy milyen támogatást nyújthat a barátság és a szolidaritás szellemében". Jean-David Lévitte washingtoni francia nagykövetet a CNN-nek kijelentette: "ha Szaddám Huszein vegyi vagy biológiai fegyvereket vetne be, az teljesen megváltoztatja a helyzetet Jacques Chirac és a francia kormány számára". A Libération információi szerint Dominique de Villepin francia külügyminiszter közölte: egy ilyen esetben "Franciaország az Egyesült Államok mellett áll, szolidaritását kifejezendő", a vegyi fegyverek használatát tiltó megállapodásra támaszkodva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!