hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milliók fagyoskodnak
Oroszországban nem üzlet a távfűtés

2003. 01. 27.
Az idei tél beköszöntével körülbelül egymillió ember találta magát szembe fűtési problémákkal Oroszországban. Többnyire ők azok, akik központi fűtéses, többemeletes házakban laknak – a vezetékek és kazánok meghibásodásai miatt ezeken a helyeken a nulla fokot sem éri el a hőmérő higanyszála. Az emberek kétségbeesetten próbálnak valami meleget csiholni – általában a gáztűzhely segítségével –, ha éppenséggel nem fagyott be a gáz is a csövekben, mert ilyen is van.

Ezután a villanymelegítők kerülnek elő, ekkor viszont a kábelek mondják fel a szolgálatot, sötétségre kárhoztatva egész lakótömböket. Eddig a leghatásosabbnak a szén-, illetve fatüzelés? vaskályhák bizonyultak, a gond csak az, hogy egyrészt nem mindenki tud hirtelen beszerezni ilyet, másrészt még a kályha is csak 10-15 fokig tud befűteni egy szobát. Hivatalos adatok szerint jelen pillanatban Oroszországban több mint húsz- ezer ember van ebben a helyzetben.

A különböző mérték? fűtési problémáktól harmincnyolc régióban szenved a lakosság, leginkább a Karél Autonóm Köztársaságban és a leningrádi körzetben, ahol az elmúlt két hétben mínusz 40 fokos fagyok voltak.

A fűtési gondokat már kormányszinten is tárgyalják. A legfőbb illetékesek – az Építésügyi Minisztérium, valamint a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma – ülésén már elhangzott, hogy a kialakult helyzetért a helyi tisztviselők hanyagsága és nemtörődömsége okolható. Ezt a bizonyos hanyagságot azonban nagyon nehéz kezelni, ahogy Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere mondta: manapság Oroszországban gyakorlatilag lehetetlenség megbüntetni egy hivatalnokot, nemhogy egy polgármestert vagy kormányzót. Nem lehet kizárni a pártból, mint régen, vagy börtönbe juttatni, de még leváltani sem, hiszen a helyi lakosok szavazatai révén jutottak pozíciójukhoz.

Persze vannak azért objektív okai is a fűtési nehézségeknek: a hő- és vízvezetékek 60 százaléka elöregedett, és az is sokszor előfordul, hogy az újra cserélt vezeték eleve gyári hibás, selejt áru. 

A Jabloko Párt Grigorij Javlinszkijjel az élén az egész lakáskezelőségi rendszert magánkézbe adná, mivel szerintük egy üzletember sokkal jobb gazda lenne, mint egy tisztviselő. A lakosság azonban egyrészt tart attól, hogy ez esetben a szolgáltatási árak szöknének magasra; másrészt még azok is, akik nem ódzkodnak a magánkézre juttatástól, úgy vélik, hogy állami támogatás nélkül hiú ábránd marad a rendszer korszerűsítése. Oroszországban túl sok olyan hely van, ahol a vállalkozóknak nem éri meg befektetni fűtési, vízvezeték-, vagy efféle rendszerekbe. Az államnak szintén nincs rá pénze. Ezért született megállapodás arról, hogy az Európai Rekonstrukciós és Fejlesztési Bank fogja állni a modernizációs költségeket – előreláthatólag egymillió eurót, amit természetesen nem egyszerre, hanem a fejlesztési tervek ütemében folyósít majd.

Csakhogy néhány körzetnek azonnali segítségre van szüksége. Újabb kemény hidegeket ígérnek, főleg Oroszország keleti végein, Kamcsatkán és Szahalinon. Kamcsatka vezetése szerint mindössze néhány napra elegendő tüzelőolaj maradt a félszigeten, azután nem lesz mit tenni a kazánokba. Van ugyan pár száz vagonnyi fűtőolaj a fővárosban, Petropavlovszk-Kamcsatszkban – sajnos kibányászhatatlanul belefagyva a tárolóba. A helyzetből egyedül a moszkvai segítség, vagy az Európa Bank pénze jelenthet kiutat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!