hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Londoni mecsetvonások
Razzia a terrorközpontban

2003. 01. 27.
A brit hatóságok néhány fegyvert és több száz dokumentumot – többek között hamis útleveleket, személyi igazolványokat és hitelkártyákat – foglaltak le hétfő éjszaka az észak-londoni Finsbury-mecset ellen végrehajtott akcióban. A razzia során a mecsetben talált hét férfit is őrizetbe vették. A radikális akcióra az után került sor, hogy a Scotland Yard számára bebizonyosodott: a néhány hete kirobbant ricin-ügy szálai egészen a mecset kapujáig vezetnek.A Finsbury Park mecsetje, amelyet a londoni rendőrök átkutattak Fotó: Reuters

A jól szervezett razzia röviddel éjjel két óra előtt kezdődött, amikor is a rendőrség speciális alakulata modern, hidraulikus faltörő kossal betörte a mecset nehéz faajtaját, és behatolt az épületben található irodahelyiségekbe. Közben egy rendőrségi helikopter ereszkedett a mecset minaretje fölé, és nagy erej? fényszóróval bevilágította az épület környékét. A négyszintes mecset tetején, az alagsori bejáratnál és a vészkijáratnál is rendőrök hada zárta el a menekülés útját. A területet másodpercek leforgása alatt lezárták, fegyveres és kutyás rendőrök gondoskodtak arról, senki ne szökhessen meg a helyszínről. A hatóságok azonban nem ütköztek ellenállásba, és letartóztatták a harmadik emeleti szállásokon tartózkodó hét férfit. Találtak néhány fegyvert is, például egy az Egyesült Királyságban illegálisnak számító elektromos önvédelmi fegyvert és egy vaktöltényes pisztolyt, ezenkívül számítógép-felszerelést is hoztak ki az épületből.

Az őrizetbe vett személyek közül öt algériai, egy szomáliai és egy albán nemzetiségű, 22 és 48 év közötti emberek voltak. Az öt algériai férfi közül háromról sem a rendőrségnek, sem a biztonsági szolgálatnak nem volt tudomása: a hatóságok nem is tudták, hogy egyáltalán átlépték valamikor az országhatárt. Ugyanakkor egyikükről úgy vélik, a ricinügyhöz kapcsolódó terroristahálózat egyik kulcsfigurája, így letartóztatása az elmúlt hetek egyik "fő fogásának" számít. A rendőrség szerint egyébként az országban működő iszlám terroristacsoportokban többnyire algériai származású személyek vannak többségben. 

A razzia, amely az egész országban zajló terrorizmusellenes nyomozássorozat része, drámai fordulópontot jelent a rendőrség és a biztonsági szolgálat iszlám szélsőségesekkel szembeni fellépésében. A Scotland Yard a lépésről előre tájékoztatta a kormányt, és David Blunkett belügyminiszter kijelentette: bármely szükségesnek ítélt lépést megtehetnek a terroristák kézre kerítésére. 

A hadművelet vegyes reakciókat váltott ki a brit muszlim vezetők körében. Ugyanakkor a Yard vezetősége azt reméli, hogy az elmúlt hetekben talált, illetve a mecsetben fellelt bizonyítékok meggyőzik majd a kritikusokat az akció jogosságáról és szükségességéről. A razzia mellett szólt az is, hogy a mecsetben rendszeresen prédikáló, köztudottan szélsőséges nézeteket valló Abu Hamza al-Maszri sejk beszédei számos terroristát "inspiráltak" már. Zacarias Moussaoui, a még idejében rendőrkézre került szeptember 11-ei gépeltérítő, valamint Richard Reid, akit a cipőjébe rejtett bombával tartóztattak le egy Párizsból Miamiba tartó járaton, egy ideig szintén rendszeres látogatói voltak a mecsetnek.

Mindezek ellenére a több mint kétezer férőhelyes iszlám templom megrohamozása igen kockázatos lépés volt: sok muszlim nyilvánvalóan a hite elleni agresszív támadásként értelmezi. A Scotland Yard a razzia előtti napokban már igyekezett felkészíteni a közvéleményt, és több csatornán keresztül is jelezte: számos gyanúsított terrorista megfigyelés alatt áll, és hamarosan letartóztatásokra kerül majd sor. A kedélyek csillapítására igyekeztek tiszteletben tartani a mohamedán vallási érzületet – kivéve, hogy az akciót egy női tiszt vezényelte –, és a mecsetbe bebugyolált cipőben hatoltak be, az imádkozásra és a Korán tárolására használt termekbe pedig nem léptek be, csak az irodákat feszítették fel.

A Finsbury Park mecsetje (hivatalos nevén az Észak-londoni Központi Mecset) már 1996 óta aggodalomra adott okot az iszlám terrorizmus elemzői számára. Ekkor lett ugyanis keményvonalas támogatói segítségével a mecset imámja Abu Hamza al-Maszri sejk. Jóllehet azóta számos mohamedán hívő döntött úgy, hogy más mecsetbe jár imádkozni, a musz-lim templom megmaradt közösségéből szép számmal kerültek ki radikális nézeteket valló terroristák. Az algériai és francia hírszerzésnek aggodalmat okozott Hamza személye a mecset élén, hiszen Észak-London e vegyes etnikumú negyedében az utóbbi években erősen megnőtt az algériai közösség létszáma. Az észak-afrikai országból érkező menekültek között pedig akadnak terrorizmussal gyanúsított személyek is. A mecset a menekültek számára központi hellyé vált, sokan közülük politikailag aktívak maradtak. Az ügynökök többször is jelentették, hogy bűnügyi és terroristatevékenységre vannak bizonyítékaik, ám a brit hatóságok akkoriban inkább az ír terroristákkal voltak elfoglalva, és nem szenteltek kellő figyelmet az ügynek. A fordulatot természetesen szeptember 11-e hozta meg: több terroristáról kiderült, a szélsőséges iszlám tanokkal a Finsbury Parkban ismerkedtek meg közelebbről.


A fanatikus imám

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!