hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jelentéktelen szörnyetegek
Terrorizmus is állhat a háttérben

2002. 10. 14.
"Istent játszik. Számára ez csak játék. Ez az indíték. Kedvtelésből gyilkol" – nyilatkozta a héten egy bűnügyi szakértő a múlt heti amerikai gyilkosságsorozat elkövetőjéről. A rendőrség ugyanakkor annak lehetőségét sem zárja ki, hogy a véletlenszerűen kiválasztott hat ember meggyilkolása hátterében Oszama bin Laden terrorista szervezetének legújabb akciója áll. 



Nyomozók a washingtoni rém nyomában. Láthatatlan ellenfél Fotó: Reuters

Hétköznapi emberek, akiket hétköznapi teendőik közben ért gyilkos golyó. A gyilkosokat nem a harag, nem a bosszú, nem is a féltékenység vezérelte – számukra mindegy volt, hogy ki az áldozat. Két férfi egy fehér pickup teherautóban, akik először James Martint vették célkeresztbe múlt szerdán délután hat órakor, amikor az ötvenöt éves férfi az autója felé tartott egy bevásárlóközpont parkolójában. A hétköznapi rémálom aztán másnap reggel fél nyolckor folytatódott. A következő áldozat, James Buchanan éppen füvet nyírt egy autókereskedés előtt. Alig fél óra múlva Premkumar A. Walekar, egy másodállású taxisofőr került sorra, aki az autóját tankolta éppen. A negyedik áldozat a harmincnégy éves Sarah Ramos volt, akit egy üzletközpont közelében, egy padon ücsörögve ért a golyó. Aztán pár perccel tíz óra előtt a huszonöt éves Lori Lewis-Riverát vette célba a gyilkos. Lori a teherautóját porszívózta egy benzinkútnál. Az ötödik gyilkosság előtt az elkövető mintegy tizenkét órás szünetet tartott: a hetvenkét éves Pascal Charlotot egy utcasarkon érte a halálos lövés.

Mivel az emberölések kivétel nélkül Washington állam Maryland körzetében történtek, a rendőrség a helyszínek alapján megpróbálta elkészíteni az eset úgynevezett geográfiai profilját, amelynek segítségével fél kilométeres tévedéssel behatárolhatják, hol tartózkodik, illetve hol él a gyilkos. Az elkövetők azonban ekkor taktikát váltottak, és pénteken Virginia államban lőttek rá egy negyvenhárom éves nőre egy bevásárlóközpont parkolójában. A hölgy túlélte a lövést, és a héten már ki is engedték a kórházból. Jóllehet a gyilkosnak lett volna alkalma fegyvert váltani, mégsem tette meg: egyértelműen jelezni kívánta, hogy az újabb eset mögött is ő áll. 

A mészárlássorozat óriási félelmet váltott ki elsősorban Washington állam lakói körében. Több iskolát bezártak, illetve a szünetekben nem engedték ki a gyerekeket az udvarra. A közkedvelt Starbuck kávézókban megszüntették az utcai ablakon keresztüli kiszolgálást. Amikor a lakosság megnyugtatására a hatóságok azt nyilatkozták, hogy az iskolák biztonságban vannak, a gyilkosok válaszul e hét hétfőjén egy iskola előtt rálőttek egy tizenhárom éves fiúra. 

"Egy jelentéktelen személyről van szó, aki a gyilkosságok miatt most fontosnak érzi magát. Úgy érzi, hogy mindenkinél erősebb. Elégedetté teszi a tudat, hogy a rendőrségnek még nem sikerült elfognia őt" – véli egy szakértő. "Ha ez a személy nem terrorista, hanem csak egy elmebeteg, aki találomra választja ki tucatnyi áldozatát, akkor egy teljesen újfajta bűncselekménnyel állunk szemben." Az elkövető büszke arra, hogy túljárhat a hatóságok eszén, és szinte sportot űz a gyilkolásból. Erre utal az is, hogy a rendőrség az egyik lövés helyszínéhez közel egy tarot kártyalapot talált, amelyre valaki a következő üzenetet írta: "Kedves rendőrség! Én vagyok az isten." A tarot kártyát a jövendőmondásban használják, és a megtalált kártyalappal a jósok egyértelműen a halált szimbolizálják. 

A motívumot vizsgálva a rendőrségnek egyelőre nem sokat sikerült kiderítenie. Annyit azonban biztosra vesz, hogy nem ámokfutásról van szó. Az ámokfutók többnyire ugyanis magányosan követik el a gyilkosságokat, általában bosszú vezérli őket, és addig tüzelnek, amíg fel nem bukkan a rendőrség, és meg nem állítja őket. Esetükben rendszerint rengeteg áldozattal lehet számolni, mert nem vesződnek azzal, hogy pontosan célozzanak. A marylandi gyilkosságok elkövetői azonban profin képzett orvgyilkosok, akik játszanak ugyan a rendőrséggel, ám közben gondosan ügyelnek arra, hogy a hatóságok ne tudják elfogni őket. 

A legvalószín?bbnek az a magyarázat látszik, hogy az elkövetők Oszama bin Laden terrorcsoportjának tagjai. Erre több jel is utalhat. Egyrészt az, hogy szemtanúk és biztonsági kamerák alapján a rendőrség két sötétebb bőr? férfit keres, akik származhatnak akár a Közel-Keletről is. Ezt a nézetet támaszthatja alá továbbá az is, hogy alig egy hónapja hoztak nyilvánosságra olyan, még Afganisztánban talált videofelvételeket, amelyeken az látszik, amint az al-Kaida terrorszervezet kiképzőtáboraiban amerikai célpontok elleni támadásokat terveznek, illetve civilek elleni támadások végrehajtását gyakorolják a szervezet tagjai. 

Az al-Kaida már eddig is többször bizonyította, hogy nem a hagyományos hadviselés híve. A több fronton, többféle formában vívott háború a mai napig is tart. Tavaly két repülőgépet a Világkereskedelmi Központ, illetve a Pentagon épületeibe irányítottak. A pár hétre rákövetkező, egész Amerikát rettegésben tartó antrax-fenyegetések hátterében szintén nagy valószínűséggel Oszama bin Laden szervezete állt. A múlt héten a Perzsa-öbölben gyakorlatozó amerikai haditengerészekre lőtt rá két kuvaiti állampolgárságú férfi. A támadás során egy tengerész életét vesztette, egy pedig megsebesült. A kuvaiti kormány állásfoglalása szerint egyértelműen terroristatámadásról volt szó. A merénylőket elfogták ugyan, egyelőre azonban még nem tudni, hogy kinek a megbízásából cselekedtek. 

A napokban pedig a világ más részein is történtek terrortámadások. A hét végén egy francia tartályhajón történt robbanás egy jemeni kikötőben: a francia hatóságok szerint egy robbanóanyaggal megrakott kis hajó ütközött a francia tartályhajónak. Jemen kikötőjében két éve már történt egy súlyos támadás, amikor öngyilkos merénylők szintén robbanóanyaggal teli hajóval az amerikai USS Cole hadihajónak rohantak. A merényletben tizenhét amerikai tengerész vesztette életét. Washington szerint a támadás hátterében szintén Oszama bin Laden állt. 


Nyomozók a washingtoni rém nyomában. Láthatatlan ellenfél Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!