hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irak minden ellenőrt kirak

2002. 07. 14.
Két, érdekesnek nevezhető esemény fonódott össze a hétvégén Amerikában. Louis Farrakhan, az amerikai "Iszlám Nemzet" vezetője Bagdadba érkezett azzal a küldetéssel, "hogy nézzük meg, mit tehetünk egy háború esetleges megállítása érdekében". A látogatásra, amely az elmúlt évtized folyamán már nem az első, olyan időben került sor, amikor Irak és az Egyesült Államok között fokozott a feszültség. Amerika az Egyesült Nemzetek Szervezetével karöltve nyomást gyakorol Bagdadra, hogy ismét bocsássa be az országba a fegyverellenőröket, ám a héten a világszervezet újra kosarat kapott Iraktól, így újra előtérbe került Szaddám Huszein rendszerének katonai felszámolása.

Amikor az amerikai vendégnek feltették a kérdést, hogy hozott-e üzenetet Szaddám Huszeinnek az amerikai elnöktől, a válasz így hangzott: "Nem, én azoktól a népektől hoztam üzenetet, akiket képviselek, és remélem, hogy ez üzenet lesz egyben a kormánytól is." Farrakhan Irakba érkezésének napján jelentés látott napvilágot a The New York Times hasábjain, miszerint az amerikai katonai vezetők előzetes tervet készítettek, amely légi, földi, illetve tengeri erők támadását helyezi kilátásba Irak ellen. 

A Pentagonból kiszivárgott hírek több tízezer, esetleg 250 ezer fős amerikai katonaság új "Öböl-háborújáról", avagy "Sivatagi Vihar II" hadműveletéről szólnak, bár katonai elemzők úgy vélik, hogy a valódi létszám ennél jóval kevesebb lenne. A terv szerint esetleg az Afganisztánban már bevetett földalatti különleges osztagok és CIA-ügynökök is részt vesznek majd előirányzott támadásokban laboratóriumok és rejtett raktárak ellen, amelyekben Szaddám Huszein gyártja, illetve tárolja az olyan tömegpusztító fegyvereket, mint a lépfene-kórokozók és a mérgesgázok. A támadás időpontjáról egyelőre természetesen nem esik szó. Elemzők elképzelése alapján a művelet a jövő év elején kezdődne, de egyesek úgy vélik, hogy talán még az ősszel megindulhat, hogy nagyobb legyen a meglepetés ereje. 

Az újságcikk úgy fogalmaz, hogy a jelentés kiszivárogtatója nem látja "eléggé jól előkészítettnek" az Irak-ellenes tervet. Katonai elemzők egyébként úgy vélik, hogy az illető a légierő tagja, de legalábbis a légi hadjárat híve lehet. Egy katonai szakértő dühösen megjegyezte: "Le kellene lőni, aki ezt kiszivárogtatta, mivel felbecsülhetetlen érték? hírforrást biztosított Szaddám Huszein számára…, aki ennek olvasása után esetleg tömegpusztító fegyverek bevetésével fenyegetheti Törökországot és Kuvaitot." 

Wesley Clark nyugalmazott tábornok, a NATO volt főparancsnoka azonban úgy vélte, hogy a nyilvánosságra került titkos irat "nagyobb nyomást gyakorol az irakiakra, és ez jó". Egyes elemzők szerint az iraki hadsereg nehezebb ellenfél lesz az afgánoknál. Egy ismert szakértő azonban annak a nézetének adott hangot, hogy "az iraki haderő össze fog omlani. Tíz évvel ezelőtt sem tartott ki sokkal jobban, mint a tálibok."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!