hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Báránybőrbe bújt gyilkosok
Merénylet és megint csak merénylet

2002. 07. 21.
Újabb izraeli merénylet árnyékolta be a "kvartett", az Egyesült Államok, az EU, az ENSZ és Oroszország képviselőinek keddi, New York-i találkozóját, amelyen a palesztin állam megteremtését célzó protektorátus tervét vitatták meg. Kedden délután terroristák nyitottak tüzet egy autóbuszra Emmanuel közelében: a bombarobbantással az útról lekényszerített buszba gránátokat dobtak, és lövöldözni kezdtek izraeli egyenruhába öltözött terroristák. A támadásban nyolcan meghaltak és tizenhatan megsebesültek. Szerdán este kettős öngyilkos merénylet oltotta ki legalább hét ember életét Tel Aviv belvárosában. 

Ariel Saron izraeli miniszterelnök Jasszer Arafatot okolta a keddi merényletért, aki a "terror rapszódiájával" nyújt zenei aláfestést a "kvartett" New Yorkban zajló találkozójához. Több palesztin szervezet is magára vállalta a kedd délután, egy zsúfolt autóbusz ellen elkövetett merényletet. Izraeli katonai egyenruhába öltözött támadók két húszkilós bombával megállásra kényszerítették az Emmanuelbe tartó autóbuszt a város bejáratától mintegy 200 méterre. A robbanásban megsérült ajtókon az utasok nem tudtak kimenekülni, a terroristák pedig a tetőablakon és a lövések ellen nem páncélozott tetőn keresztül puskával tüzeltek, valamint gránátokat hajítottak a busz belsejébe. Szemtanúk szerint a támadás körülbelül két percig tartott. Nem sokkal a támadás után az izraeli légierő helikopterei és szárazföldi erők kezdtek el kutatni a jól megtervezett támadás elkövetői után. 

A támadásért a Hamasz, az al-Aksza Mártírjai Brigád és a Marxista Demokrata Front Palesztina Felszabadításáért szervezet egyaránt felelősséget vállalt. Ariel Saron miniszterelnök a támadás után elmondta: nem valószínű, hogy komoly katonai megtorlás követi a merényletet, mivel nem akarják megtorpedózni az Egyesült Államok azon törekvését, hogy megszerezze az EU, az ENSZ és Oroszország támogatását a Palesztin Hatóság megreformálásához. 

Két nap alatt a második merénylet volt a szerdán este elkövetett kettős öngyilkos merénylet, amelyben néhány másodperces eltéréssel robbantak a bombák Tel Aviv belvárosában, a Neve Sánan utcában. A régi buszpályaudvartól nem messze történt robbantásért, amelynek legalább hét halálos áldozata és 30 sebesültje volt, lapzártánkig senki nem vállalta a felelősséget. 

A palesztin terror megállítását célzó Tenet-terv sikertelenségét követően az Egyesült Államok újabb tervvel állt elő, hogy megvédje Izraelt a terrortámadásoktól. Colin Po-well külügyminiszter "meglehetősen jó tervnek" nevezte az elképzelést, mely szerint Arafat csak névleges vezető maradna, a palesztin önkormányzat pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának protektorátusa alá kerülne. A négyes, Colin Powell amerikai, Igor Ivanov orosz külügyminiszter, Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Javier Solana, az Európai Unió főmegbízottja kedden egy New York-i szállodában gyűltek össze, hogy megvitassák a kérdést. Az amerikai tervet képviselő Powell élesen szembekerült tárgyalópartnereivel Arafat vezetői szerepének értékelésében. Míg Amerika a palesztin vezetőnek csak formális szerepet szánt volna a továbbiakban, a másik három politikus támogatta Arafatot, és gyorsabb haladást kívántak elérni a palesztin állam létrehozatalának ügyében. Powell szilárdan képviselte George W. Bush amerikai elnök álláspontját, mely szerint az erőszak megszüntetése előbbre való minden más célnál, beleértve a palesztin államiság kérdését is, álláspontjával azonban egyedül maradt. 

Bár a legtöbb kérdésben nem közeledtek az álláspon-tok, a találkozó után Bush elnök elégedett volt – nyilatkozta Ari Fleischer fehér házi szóvivő. A "négyes" határozata szerint munkacsoportokat fognak felállítani a palesztin hatóság megreformálására, amelyek jelentéseikkel fogják segíteni a szeptemberben újra összeülő politikusok munkáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!