hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Sakálka napja

2002. 07. 21.
Pszichiátriai kezelésben részesítik azt a fiatal férfit, aki vasárnap merényletet követett el Jacques Chirac francia elnök ellen. A merényletre az 1789-es nagy francia forradalomra való megemlékezésen, az úgynevezett Bastille-napon került sor, amikor Chirac gépkocsija a Diadalív közelébe ért. 

"Meg akartam ölni az elnököt, hogy megmentsem Franciaországot" – idézte a rendőrség a Jacques Chirac ellen vasárnap elkövetett merényletért felelős huszonöt éves Maxime Brunerie-t, aki saját bevallása szerint gyűlöli a francia elnököt. 

A fiatal férfit a merénylet elkövetése után pár perccel a rendőrség őrizetbe vette, és öngyilkos hajlamú viselkedése miatt jelenleg is megfigyelés alatt tartja. Egyelőre az orvosi vizsgálatok eredményétől függ, hogy bíróság elé kell-e állnia. A rendőrség szerint "tébolyodott személyiség" tettéről van szó, mivel Brunerie már régóta lelki problémákkal küzd. 

Brunerie a Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjához közelálló szélsőjobboldali Nemzeti Republikánus Mozgalom (MNR) színeiben indult a tavalyi helyhatósági választásokon, sikertelenül. Az MNR vezetője hétfőn elítélte az akciót, és azt állította, hogy pártjának "nincs kapcsolata" Brunerie-vel, aki 1997 óta több szélsőjobboldali demonstráción vett részt, és skinhead csoportokkal is kapcsolatban áll. Brunerie a Csoport Egység Védelem (GUD) elnevezésű, erőszakos neonáci diákmozgalom aktivistája, amit az is bizonyít, hogy Párizshoz közeli lakásán a rendőrség "neonáci jelleg? szélsőséges propagandaanyagot" foglalt le. Brunerie a merényletet megelőzően egy angol nyelv? internetes oldalon felhívást helyezett el, amelyben arra szólította fel az olvasókat, hogy nézzék a vasárnapi televíziós közvetítést. 

A merényletre akkor került sor, amikor Chirac elnök autója a Diadalív közelébe ért. Brunerie egy barna gitártokból vette elő pár nappal korábban vásárolt vadászfegyverét, amelyből csak egy lövést tudott leadni az elnökre. A körülötte állók azonnal rárontottak a fegyveres fiatalemberre, aki ezt követően megpróbálta saját életét kioltani. Pár percen belül a rendőrség is megérkezett, és őrizetbe vették Brunerie-t. 

A merénylet ellenére a felvonulás zavartalanul folytatódott. Amikor Nicolas Sarkozy belügyminiszter később elmondta az elnöknek, hogy rálőttek, Chirac – a rá jellemző hűvösséggel – állítólag csak ennyit jegyzett meg: "Ó, tényleg?", majd személyesen mondott köszönetet annak a négy személynek, aki lefegyverezte a merénylőt.


Merénylet Kostunica ellen

Lapzártánkkor érkezett a hír, mely szerint merénylet készült a hétfőn Szarajevóban megtartott boszniai– horvát–jugoszláv államfői csúcstalálkozóra utazó jugosz-láv államfő, Vojislav Kostunica ellen. A belgrádi médiában közölt, meg nem erősített hírek szerint muzulmán szélsőségesek a Bosznia középső részén található Travnikban szándékoztak légvédelmi rakétákkal lelőni azt a repülőgépet, amellyel Kostunica a találkozóra utazott. Alan Roberts, a Boszniában szolgálatot teljesítő nemzetközi rendőrség (IPTF) szóvivője szerdán Banja Lukában elmondta: az IPTF és az SFOR tudott arról, hogy bizonyos csoportok a szarajevói csúcstalálkozó előtt támadást készítettek elő Bosznia, Horvátország és Jugo-szlávia legmagasabb állami vezetői ellen. "Két nappal a szarajevói csúcstalálkozó előtt arról értesültünk, hogy egyesek a találkozó résztvevőinek megtámadását tervezik, de a rendőrség az SFOR-ral karöltve megtette a szükséges óvintézkedéseket" – közölte Roberts. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!