hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Berlin fagyos
Bush európai körúton

2002. 05. 26.
Több ezer szélsőbaloldali tüntetőre számítanak George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kétnapos németországi látogatása alatt. Berlin központjában számos demonstrációt jeleztek, többek között a Zöldek, a PDS és az SPD is tiltakozásának kíván hangot adni. 



George W. Bush egy berlini kávéházban Schröder kancellár kíséretében. Távoli vendég Fotó: Reuters

A globalizáció ellenzői, szakszervezetek, békemozgalmak mellett várhatóan a várost irányító szociáldemokraták (SPD) és a posztkommunista utódpárt (PDS) tagjai, illetőleg a szociáldemokraták országos koalíciós partnere, a Zöldek is utcára vonulnak Bush berlini látogatása idején. Bár a közelmúltban készített közvélemény-kutatás szerint minden második német alkalmatlannak, mi több, veszélyesnek tartja az Amerikai Egyesült Államok elnökét, a tüntetések elsősorban mégsem Bush személye ellen irányulnak, inkább az Egyesült Államok háborús politikájával szembeni elégedetlenségüket fejezik ki. Mivel azonban a város vezetésére nem vet jó fényt, ha vendégüket az utcákon tüntető kormánypárti képviselők fogadják, Klaus Wowereitnak, Berlin kormányzó főpolgármesterének sikerült elérnie, hogy a szenátorok távol maradjanak a tüntetésektől. A Zöldek országos frakciójának tagjai azonban nyílt levelet címeztek Bushhoz, melyben bírálták Amerikát, amiért a terrorizmus elleni hadjáratban semmibe veszi az emberi jogokat, hogy visszavonult a szerződésben rögzített fegyverkezési ellenőrzésből, hogy nem fogadta el a kyotói klímakonferencia javaslatait, valamint hogy kiszállt a nemzetközi törvényszék létrehozásának tervezetéből, s kifejezték, hogy nem értenek egyet Amerika Irakkal szembeni külpolitikájával sem. A levelet a frakció egyharmada, tizenöt képviselő írta alá. 

Edmund Stoiber konzervatív kancellárjelölt Gerhard Schröder kancellár felelősségét látja abban, hogy – szerinte szégyenteljes módon – az amerikai elnököt tüntető tömegek fogadják. Schröder szerint a demonstrációk azonban hozzátartoznak a jól működő demokráciához, s ez esetben sem változtatnak azon a tényen, hogy "Németország jó barátjának tekinti az amerikai elnököt". Johannes Rau szövetségi elnök is azt kívánja, hogy Bush érezze, mennyire szoros szálak fűzik egymáshoz a két ország népét. Az Amerika-ellenes tüntetések ellensúlyozására a várost a két ország barátságát szimbolizáló zászló – az amerikai lobogón sétáló Berlin-medve, a város jelképe – fogja díszíteni. 

A várhatóan békés tüntetők mellett a rendőrség az alkalmi randalírozók ("autonómok") és terroristák megjelenésére is felkészült. Külön védelmet biztosítanak a McDonald\'s és más amerikai érdekeltség? üzletek számára, teljesen lezárják azokat a helyeket, ahol az elnök a két nap alatt megfordul: a parlamentet, a kormányzati negyedet és környékét. A parlamenti irodákat csak egy föld alatti alagútrendszeren keresztül lehet majd megközelíteni, a környező épületek ablakait a két nap alatt nem szabad kinyitni, a körzetben sem autók, sem biciklik nem maradhatnak, s a Brandenburgi kapunál álló Adlon Szálloda – melyben Bush és kísérete lakik majd – parkolóját is zárva tarják erre az időre. A látogatás során tízezer rendfenntartó gondoskodik a védelemről, melynek költségeit a rendőrségi szakszervezet hárommillió euróra becsüli. 

Johannes Rau szövetségi elnök hivatalosan csütörtökön fogadja Bush amerikai elnököt, aki ezután Gerhard Schröder kancellárral tárgyal, majd a parlament plénuma előtt tart beszédet, végül pedig a frakció- és pártelnököket hívja beszélgetésre. 

Németországból Oroszországba utazik tovább.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!