hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pokoli vonat

2002. 02. 24.
Több mint 370-en haltak meg Egyiptomban, amikor szerdán tűz ütött ki egy mozgó vonaton. Az utasok a vonatból kiugorva igyekeztek menekülni a lángok elől, mivel a vezető nem vette észre, hogy a szerelvény hátsó kocsijai égnek. A halálos áldozatok mellett több tucat sebesült is van. 

"Amikor láttuk a füstöt, elkezdtünk sikoltozni, és az ajtókon dörömbölni, és akkor a tűz betört a ko-csinkba. Kinyitottuk az ajtót, és kiugrottunk a mozgó vonatból" – mesélte az egyik túlélő a katasztrófa után néhány órával a CNN tudósítójának. Az utasok ajtókon és ablakokon keresztül ugráltak ki a vonatból az éjszaka kellős közepén, miközben a vonat kilométereken át folytatta útját. "Fuldokolva tolakodtunk az ajtók felé, és egymást dobáltuk ki az ablakokon" – mesélte egy másik utas a Reuters hírügynökség riporterének. 

A sebesült túlélőket kórházba szállították, miután a vonat Kairótól mintegy 70 kilométerre, Al Ayatt állomásnál megállt, és a falubeliek elkezdték a mentést. A rendőrség első jelentései szerint több mint negyvenen az égő vonatból kiugorva haltak meg, a többi áldozat pedig bennragadt a lángoló kocsikban. A hatóságok szerint az egyiptomi vasút több mint százötven éves történetében ez volt a legtöbb áldozatot követelő baleset. 

A tűz valószínűleg a szerelvényhez kapcsolt étkezőkocsiban ütött ki. A hatóságok annak lehetőségét vizsgálják, hogy a katasztrófát egy hordozható gázpalack okozta, melyet egy utas gyújtott meg, hogy kávét főzzön magának. A nyomozók szerint a Kairóból Luxor felé tartó vonat túlzsúfoltan közlekedett, ezért az utasok közül sokan nem tudtak elmenekülni a tűz elől. A zsúfoltság egyik oka az lehetett, hogy a Hadzs utáni Eid ünnep közeledtével sok egyiptomi szabadságon van. (Hetek-összeállítás) Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!