hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Káosz Lagosban

2002. 02. 10.
Legalább százan vesztették életüket a nigériai Lagosban, ahol bandákba verődött fiatalok négy napon keresztül késekkel, kardokkal és nyilakkal felfegyverkezve terrorizálták a város lakóit. Az etnikai tisztogatásra a tízmilliós Lagosban azt követően került sor, hogy múlt héten a város egyik sűrűn lakott részében ezer ember halálát okozó robbanássorozat történt egy fegyverraktárban.



A zavargások elől menekülők Lagosban Fotó: Reuters

A feszültség forrása a többségében muszlim hausza és az animista és keresztény joruba népcsoport között fennálló ellenséges viszonyban rejlik. A hauszák az ország északi részében vannak többségben, a jorubák pedig délen. A vallási villongás szombaton vette kezdetét, amikor hauszák halálra vertek egy joruba férfit, aki szerintük megszentségtelenített egy mecsetet. Ezzel vette kezdetét a végeláthatatlan boszszúhadjárat. Idi Araba negyedben kardokkal, botokkal és üvegekkel felfegyverzett hauszák mentek az utcára, fejükön arab feliratú fehér kendőkkel. A városban kisebbségben lévő hauszák közül azonban több ezren elmenekültek Lagosból.

"A pokol közepe" – fogalmazott Jeff Koinange, a CNN munkatársa az összecsapások utáni tájképről. A Vöröskereszt munkatársai az utcákon négy napja rothadó emberi holttesteket csak a hét elején tudták elszállítani.

A város polgárai örömmel fogadták a vérengzés megfékezésére kiküldött katonákat és rendőröket, annak ellenére, hogy sokan a fegyverraktárban bekövetkezett tragédia első számú felelősének a katonaságot tartják. A rendőrök azonban néhol, a Nigériában általánosan tapasztalható korrupcióra jellemzően, pénzt, ételt és italt követeltek a polgárok védelméért cserébe. 

A bosszúhadjáratok megelőzésére a kormány katonákat vezérelt az ország északi részén fekvő Kano városába, és a Kanótól nem messze található Jigawa állam biztonságát is megerősítették. Az ország fővárosában, Abujában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket, mivel Tony Blair angol miniszterelnök szerdán ellátogatott a Lagostól tízórás autóútnyi távolságra fekvő Abujába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!