hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael csapdában
Saron nem indít háborút

2002. 02. 24.
Az izraeli biztonsági kabinet két lehetőség között őrlődik: vagy nyílt háborút kezdeményez Arafat és a Palesztin Hatóság ellen, vagy megpróbál korlátozott eszközökkel harcolni a terrorhullámmal szemben, az egyre súlyosabb izraeli veszteségek ellenére. Az első megoldást a baloldal, míg a további önmérsékletet az egyre türelmetlenebb jobboldal tartja elfogadhatatlannak. Ariel Saron miniszterelnök, legalábbis szavakban ellenzi a totális konfrontációt: "Nem vezetem Izraelt háborúba" – jelentette ki a héten.



Egy gázai palesztin család a tengerparton igyekszik kikerülni az izraeli ellenőrzőpontot. Csapdahelyzet Fotó: Reuters

Saron fontolóra veszi annak a lehetőségét, hogy felhívja az amerikai elnököt és elmondja neki, hogy milyen ördögi csapdába került Izrael, és megkéri, hogy Bush mentse őt fel a Washingtonban február 7-én neki adott ígéretei alól. Saron kezét elsősorban az köti meg, hogy – a World Net Daily cím? internetes lap információi szerint – vállalta: tartózkodik Jasszer Arafat és a palesztin lakosság megtámadásáról addig, amíg az Egyesült Államok támadást nem indít Irak ellen. Az izraeli Haarec egy kormánypolitikust idéz, aki szerint valószínűleg az iraki hatalomváltás utáni új helyzetben könnyebb lesz újraindítani a tárgyalásokat. "A kérdés csak az, miként tudunk kitartani még négy-hat hónapot a terrorral szemben?" – tette hozzá a név nélkül megszólaló politikus. A miniszterelnök tanácsadói azt javasolják, hogy Saron egy drámai beszédben Churchillt követve "vért, verítéket és könnyeket" ígérve kérjen kitartást az izraeliektől.

Nem maradt sok idő hősként ünnepelni azt az izraeli buszvezetőt, aki lélekjelenlétével megmentette zsúfolt járműve utasait. A Jeruzsálemből a Genezáreti-tó partján fekvő Tiberiásba tartó buszra egy tetőtől talpig felöltözött férfi akart felszállni, ám a sofőr gyanút fogott, és az ajtóból lelökdöste az öngyilkos merényletre készülő terroristát. A merénylő ezt követően elrohant és a közeli szántóföldön felrobbantotta magát. A héten egyébként öt másik öngyilkos merényletet sikerült időben felderíteni és megakadályozni az izraeli hatóságoknak.

Kedd éjjel azonban súlyos támadás érte az izraeli hadsereg egyik őrállását a Jasszer Arafat főhadiszállásának számító Ramallahtól nyugatra. Három palesztin fegyveres tört be az állásra, ahol a katonák pihentek. A támadók álmukban öltek meg hat izraeli katonát, és egyet megsebesítettek, majd sértetlenül elmenekültek. Az Arafat szervezetéhez, a Fatahhoz közel álló Al-Aksza Brigád vállalta magára a terrortámadást. Marwan Barghouti, a Fatah vezetője a kuvaiti al-Dzsazira televíziónak elmondta, hogy az útmenti ellenőrzőpontok ellen tovább folytatják a támadásokat, mert azok "a palesztin nép megszégyenítésének jelképei". 

"Soha nem voltak ilyen sikeresek a palesztin támadások, mint az elmúlt két hétben" – írja a Jerusalem Post. A keddi rajtaütés alig egy héttel azután történt, hogy a Gázai övezetben a sebezhetetlennek hitt izraeli Merkava tank alatt nagyerej? akna robbant három katonát megölve. A harci sikereken felbuzdulva a palesztin támadók egyre inkább felkészülnek az izraeliek elleni kommandóharcra. A kudarcok miatt sok bírálat éri a hadsereget, amely a másfél éve tartó készültségben egyre sebezhetőbbé válik. A reakció a hadsereg részéről az egyre drasztikusabb megtorlás, amelynek a terroristák mellett mind több civil palesztin is áldozatául esik. 


Bin Laden és Omar molla mégis él?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!