hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mészárlás Kasmírért
India mozgósít

2002. 01. 27.
Indiában öt bangladesi és három indiai állampolgárt vettek őrizetbe azt követően, hogy kedden Kalkuttában motorbiciklis iszlám terroristák tüzet nyitottak a város központjában található egyik amerikai követségi épületre. Egy nappal korábban tizenhatan vesztették életüket, amikor fegyveresek megrohanták az indiai Udalgiri falut.



Indiai katonák díszszemlén. Készek a rendteremtésre Fotó: Reuters

Miután kihívták őket a házakból, az embereket sorba állították, majd lelőtték. A Bodoland Nemzeti Demokratikus Frontja nev? fegyveres csoport terroristái húsz épületet gyújtottak fel Udalgiriben. A támadás egy szervezett kampány része volt, amelynek célja a bodos népcsoport Nyugat-Asszamból való kitoloncolása. 

Kalkuttában a támadás következtében négy rendőr életét vesztette, további húsz ember megsérült. Bár a támadók egyértelműen az Egyesült Államok létesítményét vették célba, amerikai állampolgár nem sérült meg. Két csoport is felelősséget vállalt a történtekért: egy indiai rablóbanda és egy pakisztáni székhely? iszlám terrorista szervezet. Az indiai rendőrség állítása szerint 

a letartóztatott személyek a pakisztáni hírszerzéssel álltak kapcsolatban. Az akció résztvevői az Egyesült Államokat ért terrortámadásban részt vevő Mohammed Attával is kapcsolatban álltak.

Kalkuttában a támadás óta a buszmegállókat, a vasútállomásokat és a hidakat katonák őrzik, és az országban található amerikai diplomáciai létesítményeken is megerősítették a biztonsági előírásokat. Amennyiben bebizonyosodik, hogy Pakisztánnak köze volt a kalkuttai terrorakcióhoz, az akár a két atomhatalom közötti fegyveres konfliktushoz is vezethet. Pakisztán azonban mindeddig tagadta a támadásokkal kapcsolatos vádakat.

A véres támadásokra hat héttel azt követően került sor, hogy terroristák az indiai parlamentben vérfürdőt rendeztek. India ekkor is a szomszédos Pakisztánt tette felelőssé a történtekért. A két ázsiai ország ekkor közös határuk mentén közel egymillió fegyverest vonultatott fel, a háború karnyújtásnyi távolságra került.

India a mostani támadás első számú felelősének a Harkat-ul-Jehadi-al-Islami pakisztáni székhely? terrorista szervezetet jelölte meg. A csoport célja India Kasmír tartományának Pakisztánhoz való csatolása.

1947-es függetlenné válásuk óta a két ázsiai ország három háborút vívott egymással – ezek közül kettőt a vitatott Kasmír tartomány miatt. Jelenleg Kasmír egyharmada tartozik a muszlim Pakisztánhoz, kétharmada a túlnyomórészt hindu Indiához. Kasmírban nagyrészt muszlimok laknak. Legutóbb 1999 nyarán robbantak ki komolyabb összecsapások India és Pakisztán között, a tíz héten át tartó harcokban ezer ember vesztette életét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!