hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Figyelmeztetés Moszkvának

2001. 07. 21.
Az Oroszországnak nyújtott amerikai támogatásokat felülvizsgálva a Bush-kormányzat arra a következtetésre jutott, hogy a Moszkva megsegítését célzó programok végeredményben megállítják az atom-, vegyi és biológiai fegyverek elterjedését, tehát létfontosságúak az Egyesült Államok biztonsága szempontjából. Így nemcsak leállítani nem szabad őket, de meg kell fontolni egyes programok kiszélesítését. A Fehér Ház ugyanakkor szeretne átalakítani, vagy éppenséggel megszüntetni két programot. 

Az egyik átalakítandó program költségvetése 2,1 milliárd dollár, és célja több száz tonna katonai rendeltetés? plutónium megsemmisítése. Egyes vélemények szerint az egész koncepció átalakításra szorul – a támogatást inkább Oroszországgal való társas viszonnyá kellene átalakítani. Moszkvának persze hajlandóságot kell mutatnia arra, hogy mind politikai, mind pénzügyi kötelezettséget vállaljon a legkorszer?bb fegyverek elterjedésének megszüntetésére, és le kell állítania a nukleáris és egyéb hadi célokat szolgáló szakismeretek eladását Iránnak. 

Egy amerikai vezető személyiség elmondása szerint a kormány külön veszi fontolóra, miként kezelje azt a tényt, hogy Oroszország korszer? technológiát és szakismereteket ad el Iránnak, Iraknak, Líbiának és más, az Egyesült Államokkal ellenséges országoknak. Mindeddig még nem született döntés az ügyben. Egyébként a felülvizsgálat hozzávetőleg 30 programot ölelt fel, ami évi kiadásban 800 millió dollárt tesz ki, és sarkköve Amerika tudományos és katonai kapcsolatainak Oroszországgal. A programok, amelyekben főként a Pentagon, az Energiaügyi Minisztérium, valamint a Külügyminisztérium játszik szerepet, viselik a fegyvergyárak leszerelésének, valamint a biztonság megerősítésének költségeit olyan helyeken, ahol nukleáris, vegyi és biológiai fegyvereket tárolnak. Bush elnök bizonyára megvitat majd néhányat ezek közül, amikor a héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel Genovában. A találkozó középpontjában valószínűleg a 

rakétapajzs építését taglaló amerikai tervek állnak. Az amerikaiak maguk is elismerik, hogy ez a rakétavédelmi rendszer megsérti a két ország között hosszú ideje érvényben lévő szerződéseket. 

A Fehér Ház valószínűleg vizsgálatnak akar alávetni egy komoly és drága lehetőséget, amely képessé tenné Oroszországot és az Egyesült Államokat, hogy egyenként megsemmisítsenek 34 tonna, épületekben raktározott plutóniumot a két ország területén. A program jelenlegi állapotában Moszkvának 2,1, Washingtonnak 6,5 milliárd dollárba kerülne. A Bush-kormány felajánlott 400 milliót, és már meg is van belőle 240. A többit sem könny? persze összeszedni. Annak idején a Clinton-kormány, miután a kongresszus megnyirbálta ezt a költségvetését, támogatást sorakoztatott fel több külföldi kormánytól. A Bush irányította Fehér Ház azonban elvetette a Clinton-féle hozzáállást. Ez a kormány eltökélte: jobb és kevésbé költséges módokat fog kidolgozni, hogy véghezvihesse a fegyverek elterjedése ellen folytatott tevékenységét, és egy Oroszország felé irányuló, átfogó stratégia kereteibe beiktathasson ilyen programokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!