hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felőrlő terrorháború

2001. 07. 21.
Három palesztin – köztük egy hathónapos csecsemő – esett áldozatul abban a támadásban, amely Hebron közelében történt csütörtökön. A gyilkosságért a Jerusalem Post értesülése szerint a betiltott szélsőjobboldali Kach-mozgalom egyik utódszervezete vállalta a felelősséget. A palesztinok részéről soha be nem tartott tűzszünet látszata ezzel mindkét oldalról szertefoszlott. A megújult terrorfenyegetések miatt az izraeli hadsereg tankjai felvonultak Betlehem határában.



Egy homokzsákot cipelő férfi a Jeruzsálem melletti Gilóban. Céltáblává váltak Fotó: Reuters

A Palesztin Hatóság által kirobbantott háború tizedik hónapja változatlan hevességgel folyik. A Mitchell-bizottságnak a békefolyamat újrafelvételére tett ajánlásai megvalósíthatatlanok, mivel az izraeli kormány egyoldalú tűzszünetére palesztin oldalról nem érkezett megfelelő válasz. George Tenet, amerikai titkosszolgálati vezető erőfeszítései is csődöt mondtak, annak ellenére, hogy Jasszer Arafat a Tel Aviv-i diszkó előtt 21 izraeli fiatal meggyilkolásával végződött merényletet követően látszólag beleegyezett a Tenet felvázolta keretekbe. A G8 országok Genovában összegyűlt külügyminiszterei külföldi megfigyelők kiküldésére tettek javaslatot a Közel-Keletre, hogy a külső ellenőrzés a Mitchell-jelentésben vázolt javaslatok megvalósítását elősegítse. 

Az izraeli önkorlátozás eredményeképpen június volt az első hónap, amelyben az izraeli áldozatok száma felülmúlta a palesztinokét. Az afulai öngyilkos merényletet még két rendőr ügyessége meghiúsíthatta. Hétfőn azonban már nem tudták megakadályozni, hogy a binjaminai vasútállomás autóbuszmegállójában egy palesztin nő felrobbantsa a buszra várakozókat.

A meghiúsult bombamerényletek sora ékesen bizonyítja, hogy Arafat ismét szélesíti a hadiösvényt, hogy az öngyilkos merénylők is kényelmesen áthaladhassanak rajta. Betlehem, néhány kilométerre Jeruzsálemtől, a terroristák menedékvárosává vált, ahonnan – "nemzetközi megfigyelők" spanyolfala mögül – rajzanak ki a terrorista kommandók, s dolguk végeztével visszatérnek oda. A megfigyelők, ahelyett, hogy a béke fenntartását segítenék elő, valójában immunitást nyújtanak annak megszegőinek.



Jasszer Arafat palesztin vezető. Szűkül a mozgástér Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!