hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sárga bélyeg a hindukra
Tálib diszkrimináció

2001. 05. 26.
Az Afganisztánt kormányzó tálibok megkülönböztető jelzés viselését tették kötelezővé az ország hindu lakossága számára. Az új törvény előírja, hogy a hindu férfiak sárga jelzést viseljenek mellkasukon, és megtiltja számukra a turbán viselését, míg a hindu nők számára csador viselését teszi kötelezővé, és tetőtől talpig be kell takarniuk magukat, éppen úgy, mint a muzulmán nőknek. A nemzetközi közvélemény a kisebbségek diszkriminációjának tekinti és elítéli a rendeletet. 

A hindu családoknak egy két méter hosszú sárga anyagot kell házaikra akasztani, hogy jelezzék vallási hovatartozásukat, és nem élhetnek együtt muzulmánokkal. A márciusi szoborrombolás után ez a tálib vezetés újabb akciója a társadalom "nem-iszlám, bálványimádó szegmense ellen". Egy hindu bolttulajdonos a rendeletre reagálva kijelentette, hogy nem érezheti magát biztonságban, mivel az országban utazva olyan helyeken is nyilvánvalóan látszik vallási hovatartozása, ahol ellenségesen tekintenek a hindukra. Amennyiben a hindu otthonokat megjelölik, az szinte felhívásnak számít esetleges kirablásukra vagy vallási indíttatású támadásokra. 

Ugyanakkor Mohamed Wali, az iszlám törvények betartását felügyelő rendőrség minisztere szerint a döntés az iszlám tanításaival összhangban áll: "Az iszlám államban élő vallási kisebbségnek meg kell különböztetnie magát." A tálibok szerint tettük dicsérendő lépés a vallási kisebbség védelmében, mely minden iszlám ország kötelessége. 

A tálibok a muzulmán vallás radikális követői. A nőket szinte minden munkahelyről és az oktatásból is kitiltják, a férfiak számára előírják a szakáll viselését, és a naponta ötszöri imádkozást. Az iszlám világ nagy része, beleértve a tálibokat támogató Pakisztánt is, kevésbé szűk látókörűen értelmezi az iszlámot, és úgy vélekednek, hogy ez a fajta értelmezés rontja az emberek előtt az iszlámról kialakított képet.

Az indiai külügyminisztérium elítélte a döntést, mely szerintük nyilvánvalóvá teszi a kisebbségek diszkriminációját. Az amerikai Rágalmazásellenes Liga vezetője, Abraham Foxman sürgette, hogy a nemzetközi szervezet emelje fel a szavát, és ítélje el a tálibokat. "Az eset egyaránt emlékeztet minket a régmúlt és a közelmúlt történelmére, amikor embereket bélyegeztek meg szimbólumokkal, ruházatokkal és színekkel. Ha a világ nem emeli fel a szavát ez ellen, a következmények nagyon veszélyessé válhatnak" – nyilatkozta Foxman, aki maga is holokauszt-túlélő. "A zsidókat először a középkorban kötelezték arra, hogy megkülönböztető öltözékeket viseljenek, és még nincs hatvan éve, hogy sárga Dávid-csillagot kellett hordaniuk a náci időszakban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!