hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin a jég ellen
Áradások Oroszországban

2001. 05. 26.
Vlagyimir Putyin elnök személyesen utazott az árvíz sújtotta szibériai körzetbe, ahol megdorgálta a helyi vezetőket, hogy elhanyagolták a most megáradt Léna folyó medrének kotrását. Putyin a téli fagykárokhoz hasonlóan ismét központi kézbe vette az újjáépítést is, nem először jelezve ezzel, hogy az orosz lakosság minden helyzetben számíthat vezetőjére.



A Léna-folyó Jakutszk közelében. Szibériai tavasz Fotó: Reuters

Az egyik orosz belpolitikai és társadalmi problémákkal foglalkozó televízióadásban a következő anekdota hangzott el: "Oroszországban négy alapvető probléma létezik: a tél, a tavasz, a nyár és az ősz." Szibériában ez a vicc nem is számít annyira viccnek. Idén télen a szibériai városok és falvak központi fűtéssel ellátott lakásaiban igencsak vacogott a lakosság. A rendkívüli fagyok és a teljes felújítás elmaradása miatt a fűtéscsövek sorra eltörtek, és a házak meleg nélkül maradtak. Még ha a csövek ki is bírták volna, akkor is maradt volna a fagyoskodás, mert gyakran nem volt elegendő fűtőanyag. 

Mikor pedig beköszöntött a tavasz, és a fagyok elmúltak, már itt is volt a következő baj – az áradás. Szibériában az idén túl sok hó esett, és mikor elkezdett olvadni, a hatalmas folyók kiléptek medreikből. A vízszint tíz méterrel lépte túl az átlagost. Az áradás öt FÁK-tagállamot is érintett. Települések tucatjai, azon belül néhány város is víz alá került. Az orosz tv május 23-án közölte, hogy a Léna partján álló Lenszk várost gyakorlatilag elmosta a folyó. Másfél ezer épület összedőlt, úgyhogy jelenleg nem is az újjáépítésen gondolkodnak, hanem inkább azon, hogy az egész várost egy magasabb helyre telepítsék át. A hivatalos közlemények szerint május 23-áig több mint tizenhétezer embert evakuáltak. Többen háztetőkön és padlásokon húzódtak meg, kimenekítésre várva. 

A legválságosabb helyzet Jakutföldön alakult ki. Az első árhullám részben elárasztotta a fővárost, Jakutszkot, annak ellenére, hogy készültek a nagy víztömeg érkezésére. Szerdán délben bejelentették, hogy Jakutszk felé közeleg a második árhullám. Addigra a város környékén már 9,5 méterrel túlhaladta a vízszint a megszokottat, de a két méterrel magasított töltések miatt a katasztrófa elkerülte a várost.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!