hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drognak nézték a Bibliákat
Tűz az evangélisták repülőgépére

2001. 04. 28.
CIA-alkalmazottak szeme láttára lőtt le a perui légierő egy amerikai misszionáriusokat szállító repülőgépet az Amazonas folyó felett. A kábítószercsempészekkel öszszetévesztett gép utasai közül egy harmincöt éves nő és héthónapos kislánya életét vesztette. A súlyosan megsebesült pilóta csodával határos módon landolt a repülővel. Bush amerikai elnök "rettenetes tragédiának" nevezte az esetet, de kijelentette: a térségben tartózkodó amerikai felderítőgép megpróbálta értesíteni a perui hatóságokat a tévedésről.



Jobbról az elhunyt Roni Bowers és a héthónapos kislánya, míg balról férje, Jim és fia, akik sértetlenül túlélték a tragédiát Fotó: Reuters

Április 20-án Kevin Donaldson pilóta vezetésével szállt fel az az amerikai baptista misszionáriusokból álló csoport, amely a brazil–perui határtól Iquitos városa felé tartott. Úti céljuk elérése előtt mintegy tíz perccel azonban a perui légierő egyik gépe tüzet nyitott a kis egymotoros gépre, amely az Amazonas folyóba zuhant. 

A támadás során egy lövedék szétroncsolta a pilóta egyik lábfejét. A hajtóm? kigyulladt, Donaldson pedig a folyó fölé irányította a repülőt, ahol az fejjel lefelé a vízbe zuhant. "A legnagyobb problémát a lábbal irányítható oldalkormány működtetése jelentette – mondta Donaldson. – Az oldalkormány megvolt. A lábam viszont nem. Nem az én érdemem, hogy mégis lejutottunk. Egyértelmű, hogy Isten segített lehozni a gépet" – nyilatkozta a pilóta. 

A szerencsétlenül járt embereket fél órán belül egy közeli falu lakói mentették ki a vízből. A 35 éves Veronica "Ronnie" Bowers és héthónapos kislánya nem élték túl a katasztrófát: a nőt háton találta egy lövedék, amely a testén áthatolva az ölében ülő aprósággal is végzett. Veronica férje és hatéves kisfia, Cory sértetlenül vészelték át a zuhanást. 

A keresztény evangélistákból álló csoport 1939 óta tevékenykedik Peruban. Donaldson – akinek már szülei is misszionáriusok voltak – Peruban nevelkedett: csoportja többek között egy teológiai szemináriumot, iskolákat és egy terhes nők részére felállított központot üzemeltet. Egy telefoninterjúban a pilóta felesége elmondta: a perui vadászgép még akkor is folytatta a tüzelést, amikor repülőjük már zuhanni kezdett. "Nem értjük, mi történt. Szeretnénk magyarázatot kapni" – mondta. 



A misszionárius csoport lelőtt gépe az Amazonason. Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!