hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 04. 28. (V/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Drognak nézték a Bibliákat

CIA-alkalmazottak szeme láttára lőtt le a perui légierő egy amerikai misszionáriusokat szállító repülőgépet az Amazonas folyó felett. A kábítószercsempészekkel öszszetévesztett gép utasai közül egy harmincöt éves nő és héthónapos kislánya életét vesztette. A súlyosan megsebesült pilóta csodával határos módon landolt a repülővel. Bush amerikai elnök "rettenetes tragédiának" nevezte az esetet, de kijelentette: a térségben tartózkodó amerikai felderítőgép megpróbálta értesíteni a perui hatóságokat a tévedésről.

Nyugati pálfordulás

Nem dőlt el semmi a montenegrói előrehozott választások lezárása után, amit az is jelez, hogy mindkét fél győztesnek nyilvánította magát. A nyolcvan százalékos részvételi arány nem elsősorban a pártoknak szólt, hanem a köztársaság függetlenné válásának, vagy a maradásnak. Ennek megfelelően, ahány ország, annyi vélemény az eseménnyel kapcsolatban. A nyugat – az eddigi függetlenségpárti bátorítással szemben – az eredményeket látva inkább a békés rendezést szorgalmazza, ami a konfliktusok kerülését jelenti Szerbiával.

Vihar a Tajvani-szorosban

Kína azzal vádolta meg George W. Bush amerikai elnököt, hogy igen veszélyes vizekre evezett kijelentésével, miszerint az Egyesült Államok akár katonai erővel is megvédené Tajvant. Bush szerdai interjújában azt mondta, hogy ez Egyesült Államok "bármire kész", hogy megvédje a szigetet egy esetleges kínai inváziótól, hozzátéve, hogy ez akár katonai erő alkalmazását is jelentheti. Az Egyesült Államok hivatalosan elismeri az "egy Kína" elvet, vagyis Peking szuverenitását a kis sziget felett. A kínai külügyminisztérium reakciója szerint Washingtonnak nincs joga beavatkozni Kína "belügyeibe", mert ezzel csak árt a kémrepülőgép esete miatt amúgy is feszült kínai–amerikai kapcsolatoknak. 

Baloldali széthúzás Itáliában

A közvélemény-kutatások eredményei szerint Silvio Berlusconi, a Szabadság Háza elnevezés? jobboldali pártszövetség jelöltje a május 13-ai olaszországi általános választások esélyese. Ideológiát szinte teljesen mellőző kampányában Berlusconi eredményes pragmatistának állította be magát, aki kimagasló üzleti sikereivel ezreknek teremtett munkahelyet, s ugyanezt szándékozik tenni országos szinten is. A szélsőjobboldali pártok támogatására is támaszkodó Berlusconi kampánya szerint a baloldal ereje csupán "a szavak, s nem a tettek". A balközép pártok jelöltje, Francesco Rutelli, Róma volt polgármestere egy nyilatkozatában maga is elismerte, hogy az általa képviselt pártok drága árat fizethetnek a széthúzásokért: "Nekik egyetlen vezérük van, köztünk viszont túl sok a küzdelem."

A posztcionizmus után

Izrael a héten ünnepelte fennállásának 53. évfordulóját. 1948-ban az ősi zsidó állam felébredt álmából, hogy ismét Izrael földjén gyűlhessen össze a történelem során szétszórt-szétszóratott zsidóság. Izraelben az ünnep előtti napon emlékeznek azokra a hősökre, akik életüket áldozták a zsidó állam védelmében. Számuk csaknem eléri a 20 ezret, akik az arab országokkal vívott háborúkban és a palesztin-arab terrorista támadásokban estek el. Köztük az a mintegy száz izraeli, akik a palesztin vezetés által múlt szeptemberben kirobbantott fegyveres felkelés terrorista támadásaiban estek el. A legfiatalabb Shalhevet Pass, a mindössze tízhónapos csecsemő, akit márciusban egy palesztin orvlövész távcsöves puskával ölt meg egy játszótéren.

Belföld

Népszavazási verseny kezdődött

Ki gondolta volna, hogy az egy év múlva esedékes választásokat nem a pártok kampányra hangolódása, hanem például egy népszavazásért folyó csatája fogja megelőzni? Miután a szocialisták előálltak négypontos kérdéscsokrukkal, az MDF rögtön bejelentette: ők már jóval előbb jelezték hasonló szándékukat. Takács Albert alkotmányjogász szerint azonban az MDF kérdése sérti az állam világnézeti semlegességének alkotmányos elvét. Ráadásul, amit kérdeznének, már amúgy is gyakorlat Magyarországon. 

Koalíciós végjáték

Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy Torgyán József kilép a koalícióból és ellenzéki politizálásba fog. Ellenzéki politikusok szerint pedig Torgyán József hadat üzent a Fidesz-MPP-nek. A forgalomban levő konspirációs elméletek szerint az is elképzelhető, hogy az egyszázaléknyi biztos szavazókat jelentő KDNP éléről leváltják a kormánykoalíciót többször kritizáló Giczy Györgyöt, és helyét a Fidesz-h? Semjén Zsolt egyházügyekért felelős helyettes államtitkár veszi át. A választásokon ugyanis minden százalék számít. 

Maffiás vádak

Ahhoz képest, hogy a rendőrség szerint Tasnádi Péter büntetőügyének tárgyalásával az első magyar maffiaper vette kezdetét, kicsit viccesnek tűntek az olyan bírói kérdések, hogy például "Milyen hangerővel nevezte krumpliorrúnak a sértettet?" Kevésbé vicces ugyanakkor, hogy – a védők szerint – a rendőrség számos törvénytelenséget követett el a nyomozati szakaszban, és még kevésbé vicces, hogy ezzel összefüggésben ismét a belügyminiszter neve bukkan fel. Az elsőrend? vádlott ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a közte és Pintér Sándor között keletkezett korábbi üzleti ellentétek miatt tartóztatták le. 

Hit és értékek

A hit cselekedetek nélkül halott

Április 22-én reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság cím? műsorának fővendége a MIÉP elnöke, Csurka István volt. A műsorvezető-főszerkesztő Lakatos Pál arról kérdezte Csurkát: mi a véleménye a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége április 17-én, a holokauszt-emléknap kapcsán közzétett felhívásáról. Ebben a Mazsihisz "arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, vesse latba személyes tekintélyét, és a jövőben ne fogjon kezet MIÉP-es parlamenti képviselővel". A főszerkesztő ehhez a témához kapcsolódva citálta – mintegy elrettentő példaként – a Hetek április 14-i számában megjelentKik ölték meg Jézus Krisztust? cím? cikkemet, amely az egyik klasszikus keresztény antijudaista/antiszemita váddal, az "istengyilkossággal" foglalkozott. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!