hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Liberális mesterhármas
Elégedett kanadai választók

2000. 12. 02.
Kanadában a miniszterelnök, Jean Chrètien Liberális Pártja a konzervatív oldalt jelentős mértékben maga mögött hagyva továbbra is hatalmon maradt. Chrètien Kanada első olyan vezetője a második világháború óta, aki három egymást követő választást is megnyert. Egyes elemzők szerint azonban a győzelem mögött nem Chrètien vagy a Liberális Párt osztatlan népszerűsége áll: a polgárok valójában az utóbbi évek során elért rekordmérték? gazdasági növekedésre és a jólét megtartására szavaztak.

A több éve hatalmon lévő Liberális Pártot Kanadában sokan azért tartják a legjobb választási lehetőségnek, mivel kormányzásuk ideje alatt az ország gazdasági helyzete jelentős mértékben stabilizálódott. Így az ellenzéki konzervatív pártok csak kisebb, specifikus problémák megoldásával tudnak előhozakodni, ezzel azonban nem sikerül "izgalomba hozni", vagy adott esetben a szavazóurnákhoz csalogatni az elégedett választópolgárokat. Egyes elemzők szerint ez tipikusan a prosperáló időszakokban megtartott választások problémája. A miniszterelnököt ugyan még a liberális szavazótáborban sem tartják a legkarakteresebb kanadai politikusnak – sokan kifogásolják állítólagos arrogáns stílusát, illetve úgy érzik, pártja időnként etikátlanul jár el a szavazatok megszerzése érdekében –, ám mivel kormányzása alatt a költségvetés rekord pluszbevételre tett szert, igazából senkinek sem érdeke, hogy az ország hatalmi térképe megváltozzon.

A választások, úgy tűnik, jobban izgalomba hozták a "vetekedő" politikusokat, akik sokszor egymás gyenge pontjainak felnagyításával próbálták saját, illetve pártjuk pozitívumait kiemelni. A Liberális Párt kampányának szervezői például a konzervatív Kanadai Szövetséget olyan szélsőségesen jobboldali szervezetként próbálták feltüntetni, amely újra napirendre tűzné az abortuszok vagy a kanadai jogrendszerben jelenleg nem alkalmazott halálbüntetések kérdését. A kampány nem mellőzte a személyes elemeket sem: például a szövetséget vezető, volt keresztény prédikátor, Stockwell Day teremtésbe vetett hite is a liberális kampány egyik célpontjává vált, mire Day cserében arrogánsnak és korruptnak titulálta Chrètient.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!