hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aznar szabad kezet kapott
Jobboldali előretörés Spanyolországban

2000. 03. 18.
Nagy fölénnyel nyerte a spanyol Néppárt a múlt vasárnap rendezett parlamenti választásokat, így Francisco Franco diktátor 1975-ben bekövetkezett halála óta először szerzett a jobboldal több szavazatot, mint a baloldal pártjai együttesen. Ismét José María Aznar eddigi miniszterelnök alakíthat kormányt, aki a politikai elemzők szerint az európai jobbközép vezetőjévé lépett elő.José María Aznar, az újraválasztott spanyol kormányfő. Európa jobboldala rá figyel Fotó: Reuters

Sokan Aznar személyes győzelmének tekintik a választás kimenetelét, aki uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést produkált Spanyolországban. Némelyek már spanyol csodáról beszélnek, olyan ütemben csökken a munkanélküliség és nő a gazdaság, ráadásul Spanyolország újult önbizalommal fordult Latin-Amerika felé. 

A kampány idején Aznar szerényen csak az elért eredményekre hivatkozott, de azért nem ártott további adócsökkentéseket, a munkatörvények reformját és a munkanélküliség csökkentését megígérni a siker érdekében. Az eredmények őt igazolták: a Néppárt (PP) huszonhét mandátummal szerzett többet – összesen 183-at –, mint négy évvel ezelőtt. A spanyol szenátusban is abszolút többséget szerzett Aznar Néppártja.

A negyvenhét éves egykori adóellenőr az unió egyik legrégebben hatalmon lévő jobboldali kormányát vezeti. A szocialista ellenzék hiába próbált erőfeszítéseket tenni, hogy megkérdőjelezze a most újraválasztott kormányfő politikai és szónoki képességeit, amelyeket a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) egykori vezetője, Felipe González karizmatikus erejével állított szembe. A konzervatív vezető 1996-ban került hatalomra, amikor a szocialista Gonzáleznek az apparátusában elburjánzó korrupció miatt kellett távoznia. Most Aznar szabad kezet kapott a szabadpiaci reformok továbbvitelére, bár megválasztása után azonnal leszögezte: párbeszédre törekszik az ellenzékkel. Az eredményeket a madridi tőzsde a részvények árának azonnali emelkedésével jutalmazta, ami érthető is, hiszen a jelentős cégek vezetői Aznar szimpatizánsai közül kerülnek ki.

A választások nagy vesztesei a szocialisták, akik 125 képviselői helyet szereztek meg az eddigi 141-gyel szemben. Nem segítette őket győzelemre az Egyesült Baloldallal kötött szövetség sem, amely az 1930-as polgárháború óta először egyesítette az erejét a PSOE-val. A felmérések szerint a hagyományosan baloldali választók egy része is a Néppártra szavazott. A választási kampányra árnyékot vetettek az ETA baszk szeparatista szervezet merényletei, melyek során három ember vesztette életét január óta. Megerősített biztonsági intézkedések kísérték a választásokat Baszkföldön, ahol az ETA szövetségesei a választások bojkottjára szólítottak fel, de komolyabb incidens nem történt. Aznarnak már van tapasztalata a terrorszervezet erejét illetően: 1995-ben az ETA merényletet követett el ellene. A baszkok máris kifejezték abbéli aggodalmukat, hogy Aznar győzelme lecsökkenti egy északír mintára történő tárgyalásos rendezés esélyeit.

A Wall Street Journal szerint a spanyol választási eredményeknek már a novemberi amerikai elnökválasztás számára is van aktuális üzenetük: "Aznar győzelme arra utal, hogy a fojtogató gazdasági szabályozók eltávolítása, az adók csökkentése és a nagyobb rugalmasság az áruk, a tőke és a munkaerő piacán életerősebb gazdaságot eredményeznek" – figyelmeztet az amerikai lap.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!