hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kannibálok harca Indonéziában

1999. 03. 27.
Az Indonéziához tartozó Borneó szigetén több mint száz áldozata van a szigeten élő népcsoportok között kirobbant zavargásoknak. A dajak őslakosság és a kormány által betelepített madurai kisebbség közötti zavargások pogromba csaptak át, és az erőszak elől a madurai népcsoporthoz tartozók közül több ezren elmenekültek. A volt államfő, Suharto lemondása óta állandósult gazdasági válságban és belpolitikai bizonytalanságban rendszeressé váltak az etnikai és vallási összetűzések, amelyek közül a borneói bizonyult eddig a legvéresebbnek. A dajakok a szintén őslakos malájokkal összefogva 110 madurai lakost mészároltak le, valóságos embervadászatot tartva a maduraiakra. Az AFP hírügynökség úgy értesült, hogy a konfliktus során újra felütötte a fejét a kannibalizmus is a dajakok körében: a harcosok a megöltek különböző testrészeit aggatják magukra a győzelem jelképeként. Egyes vélemények szerint az elhúzodó válság Indonézia szétesését eredményezheti. Március végén ENSZ-küldöttség érkezett az Indonéziához tartozó Kelet-Timor székvárosába, Dilibe. A volt portugál gyarmatot 1975-ben szállta meg Indonézia, majd 1976-ban annektálta. Ennek ellenére a közeljövőben a kelet-timoriak népszavazáson dönthetnek jövőjükről. Habibie indonéz államfő ezzel kapcsolatban kijelentette: országa "hagyja leválni magáról" Kelet-Timort, amennyiben a lakosság népszavazás útján dönt a kérdésről.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!