hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán New York-i szemmel

1998. 07. 04.
A New York Times hasábjain elemző cikk jelent meg, amelyben az 1998-as választások tanulságait boncolgatja a tekintélyes amerikai napilap újságírója. Mint írásából kiderül, 1992-ben már adódott alkalma beszélgetni Orbán Viktor kijelölt miniszterelnökkel. A június 27-én megjelent cikk a fordulatokban nem szűkölködő politikai pályafutás elemzése, melyet a szerző a "Túl öreg lenne Orbán Viktor a kormányzáshoz?" drámai címmel vezet be. Mint írja, a volt keleti blokk viszonylag fiatal vezetői a gazdaságot illetően rendszerint szabadpiacpárti republikánus elképzeléseket követnek, míg társadalmi kérdésekben liberális demokratáknak számítanak, az amerikai fogalmak szerint. "Orbán, akinek a politikája ennek éppen fordítottja, egykor hasonló volt hozzájuk – hajdanán, ifjúkorában" – állapítja meg az amerikai újságíró. Mint írja: "Magyarország fiatalsága kommunista mérce szerint egy szabad, nyugatias országban nőtt fel, a keményebb rendszer alatt élők fásultsága nélkül", ezért a szavazók számára a fiatalság az erő és a hatékonyság szinonímájává lett, ők jelentették Európát. 1992-ben a New York Times-nak így nyilatkozott Orbán, az akkor legnépszerűbb párt vezetője: "A (hagyományos) ellenzék politikája éveken át az erkölcsre alapult, nem pedig a politikai játszmákra – ami inkább a földalatti lét sajátja. Ők azonban nem tudtak váltani." A Fidesz ezzel szemben hidegvér? cápákból áll, a hetyke és arrogáns Orbán vezetésével – fogalmaz a New York Times újságírója. Az 1994-es gyenge szereplést mindazonáltal a választók gazdasági válságtól való félelmének tulajdonítja: "A magyaroknak tetszett ugyan a Fidesz-image (akik 1990-es kampányukat rockkoncertekkel párosították), de egy gazdasági válság idején nem akarták kockáztatni a szociális rendszerük megnyirbálását." Ezután azonban Orbán felülvizsgálta elképzeléseit, amit nem minden munkatársa helyeselt. Néhányan kiváltak, de akik maradtak, "híven követték Orbán színeváltozásait". Megszűnt a felső korhatár a fiataldemokraták soraiban, és mostanra "maga Orbán (koalíciós partnerükhöz, a kisgazdákhoz hasonlóan) is tett aggasztóan nacionalista kijelentéseket". Politikáját mára nem annyira a kezdeti fiatalos lendület, mint inkább a politikai célszerűség jellemzi – zárja elemzését az amerikai lap. (P. K.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!