hetilap

Hetek hetilap vásárlás
NAGYÍTÓ
Drogsokk

1998. 06. 13.
A heroin kriminalizálása ellen szólalt fel az angol államegyház, az anglikán felekezet egyik vezető személyisége, Kenneth Leech tiszteletes, aki 1964 óta foglalkozik kábítószer-élvezőkkel. A Daily Telegraph beszámolója szerint az anglikán szinódus 570 tagja kapta kézhez a jelentést. Az egyház igyekezett elhatárolni magát a "kezdeményezéstől", mondván: nem nyilatkozatnak szánták, hanem vitatémaként kezelik tanulmányt. Leech tiszteletes mindazonáltal kemény szavakat használt: véleménye szerint a drog kriminalizálása csak az amerikai alkoholtilalomhoz hasonlítható kárt okozott Nagy-Britanniának. Ezzel szinte felvirágoztatták az illegális drogkereskedelmet – hangoztatja az anglikán tiszteletes. Nézetemet a hívek többsége osztja – tette hozzá. New Yorkban eközben egy ENSZ által megrendezett nemzetközi konferencián a drogkínálat és -kereslet drasztikus csökkentését célzó tervezetet vitattak meg. "Itt az összefogás ideje: a drogkérdést illető eddigi nézeteltérések még egyetlen kartell felszámolásához sem vezettek el, és egy kábítószerfüggő életét sem mentették meg" – jelentette ki Clinton amerikai elnök. A rendezvényen százötven ország képviselője szólalt fel az illegális drogkereskedelem elleni küzdelemben való együttműködés mellett. A tervezet következetes jogi felelősségre vonást sürgetett a drogkereskedőkkel szemben. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta: ilyen széles kör? egység elérése szinte páratlan eseménynek számít. A kritikusok szerint azonban ez nem változtat a tényeken, hiszen a gazdag nemzetek továbbra is vonakodnak támogatni a drogfogyasztás elleni küzdelmet. A fejlődő világ jelen lévő képviselői szomorú tényekkel támasztották alá ezt a felvetést. Zimbabwe, Uruguay, Jamaica, Tadzsikisztán, Kína, Örményország, Guatemala, Afganisztán, Baglades, India – a világ e különböző pontjairól kísértetiesen hasonló beszámolók érkeztek: a kiterjedt drogkereskedelem veszélybe sodorja az országok fejlődését, egyre fiatalabb korosztály kerül a hatáskörébe. Az eddig "szigetparadicsom" néven ismert Palau nagykövete beszámolt arról, hogy mára a drogkereskedelemnek sikerült felvennie a versenyt országa korábban stabil közbiztonságával, erősödő gazdaságával, fejlett oktatási rendszerével. Tehát ha az anglikán hívek a drog megfékezésének leghatékonyabb módszerét az immár világméretűvé szélesedett piac teljes felszabadításában látják, akkor nyilván nem ugyanott vásárolták a szemüvegüket, mint az ENSZ többi tagállama.

(Petrőcz Katalin–Pászty Éva)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!