hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átvilágítási láz Romániában
Lemondott a magyar miniszter

1998. 06. 20.
Romániában sorozatban jelennek meg a leleplezések azokról a politikusokról, akik egykor a Securitate alkalmazásában álltak, vagy együttműködtek a kommunista titkosrendőrséggel. Az átvilágítás során – amelyet Magyarországtól eltérően Romániában nem a bíróság, hanem a sajtó végez – kiderült, hogy az RMDSZ egyik minisztere, Bárányi Ferenc is a beszervezettek között volt. A demokrata párti Adrian Vilau képviselőt pártja a külföldi hírszerzést felügyelő parlamenti bizottság elnökségére jelölte. Vilaunak azonban hamarosan vissza kellett lépnie, miután egy szemfüles újságíró kiderítette, hogy ő is bedolgozója volt a hírhedt Securitaténak. Bárányi Ferenc, a román kormány egészségügyminisztere – miután egy bukaresti bulvárlap őt is hírbe hozta a Securitatéval – sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta: fiatal korában két határőr, abból a faluból, ahol ő akkoriban felcserként szolgált, többórás kihallgatás után revolverrel kényszerítette, hogy "az országhatár védelme érdekében" aláírjon egy kötelezvényt. Bárányi hangsúlyozta, hogy – bár nem árult be senkit – kész vállalni a felelősséget, és lemondani posztjáról. Radu Vasile miniszterelnök jelezte, hogy egy másik RMDSZ-jelöltet kíván az egészségügyi tárca élére. A bukaresti Ziua szerint ugyanebben a "cipőben" sántikál Corneliu Vadim Tudor szenátor, a szélsőséges nacionalista Nagy–Románia Párt elnöke is. A lap szerint Tudor 1981 nyarán kötelezte el magát a haza "szolgálatára", hogy információkat szolgáltat az "államot és a kommunista pártot fenyegető veszélyekről". A Nagy–Románia Párt aktivistái mindent megtettek, hogy a kompromittáló újságok mielőbb eltűnjenek a standokról, ezért kötegenként felvásárolták a lapokat. A nagy érdeklődésre való tekintettel, a Ziua újra leközölte az ominózus cikket. A pártelnök cáfolja a hírt és 2 milliárd lejes kártérítési perrel fenyegeti az újságot. A kiszivárogtatások miatt a Román Hírszerző Szolgálat nyilatkozatot tett közzé, miszerint a volt Securitate dossziékból több olyan titkos anyag került a sajtó révén napvilágra, amelyekhez 1989-90 között juthattak hozzá "avatatlanok". A hivatal sürgeti egy olyan törvényrendelet meghozatalát, amely szabályozná a titkos információkhoz való hozzáférhetőséget, és kérték az összes vezető politikus átvilágítását is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!