hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rádiótól a Netflixig
Hogyan váltak a sorozatok életünk részévé?
Rádiótól a Netflixig

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 14.
Néhányan még emlékeznek azokra az időkre, amikor csak rádió létezett mint tömegkommunikációs eszköz, az sem minden háztartásban: szokás volt átjárni a szomszédhoz, ahol ez a luxus már elérhető volt. Ma már nemcsak hogy a szomszédhoz nem kell átjárni, de akár egy teljes sorozatot nézhetünk végig zsinórban, 0–24-ben.

Magyarországon 1925-ben indult el a rádiózás, virágkorát az 50-es évektől élte igazán. De hogyan kapcsolódik ez a sorozatokhoz?

A sitcom – szituációs komédia –, a televíziós sorozatok egyik meghatározó műfaja is egy rádiós fogalom volt először: rövid, humoros jeleneteket olvastak fel a mikrofonok előtt. Az első rádiós komédia 1948–57-ig volt műsoron Amerikában, A mi Miss Brooksunk címmel. Egy tanárnő volt a főszereplő, akivel elég nevetséges dolgok történtek. Valljuk be, ez egy iskolában nem lehetetlen. A sorozat annyira sikeres volt, hogy 1952-ben ugyanazokkal a szereplőkkel elkészítették a sorozat televíziós változatát. Ezzel egy időben Amerika első, már direkt tévére írt sitcom forgatókönyvéből létrejött az I Love Lucy-sorozat. Hat évadot ért meg a CBS e sorozata, és az első volt, amit valaha élő közönség előtt vettek fel.

A várakozás izgalma

A sorozatok rendkívül népszerűek lettek, ezért a stúdiók egymás után jelentkeztek a saját sitcomjaikkal. A rövid, könnyed változatok mellett egy idő után megjelentek más témájú történetek is. Romantikus, dokumentarista, történelmi, thriller, akció, lehetne sorolni még a listát, rengeteg fajtájú sorozat létezik már.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!