hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem hagyjuk hogy a klasszikus játékok eltűnjenek
Interjú a REGIO Játék alapító-ügyvezetőjével

2019. 07. 23.
A családi tulajdonban lévő vállalkozás egyike azon keveseknek, akik lefedik a játékpiac csaknem 25 százalékát, országszerte 34 üzlettel és több mint 400 alkalmazottal rendelkeznek. Gyaraki József elárulta nekünk, hogyan lett trafikosból Magyarország vezető játékkereskedelmi cégtulajdonosa.

Hogyan kezdődött a REGIO Játék története, azért hagyta ott a mérnöki pályát, hogy játékbolt-tulajdonos legyen?

– Pécsett végeztem építőmérnökként, de tudtam, hogy párton kívüliként vezető pozíciót nem kaphatok. Ezért a magánkereskedelemben kezdtem el vállalkozni, elsőként Vonyarcvashegyen. Egy vízparti pavilonsoron egy új egységet, nagyrészt saját magam építettem fel, hiszen építőmérnökként megvolt hozzá a kellő szaktudásom. Itt aztán palacsintát és fagylaltot árultunk, de mivel a szezon a Balatonon néhány hónapra koncentrálódik, új lehetőség után néztem. Pécsett a ’80-as évek elején licitáltam a belvárosban egy forgalmas helyen lévő trafikra, amit megvásárolni akkoriban nem lehetett, csak üzemeltetésre adták bérbe. Ebben a 36 négyzetméteres üzletben a dohányáru mellett már játékokat is árultunk. Hamar kiderült, hogy folyamatos ellátásra van igény a vásárlói oldalról, így elkezdtem személyesen feltérképezni, hogy kik gyártják a játékokat, majd – főleg Budapesten – találtam olyan játékgyártó kisiparosokat, akiktől tudtam rendelni plüsst, kisautókat, műanyag játékokat. Később aztán kinyílt a világ, és eljutottam a nyugati játékvásárokra, amelyeken számos ismeretre tettem szert. Így láttam a trendeket, és megfigyeltem, hogy milyen marketinggel adják el a játékokat. Nagykereskedelmi történetünk 1990-ben kezdődött, ekkor nyitottuk meg Pécsett, majd 1993-ban Budapesten nagy alapterületű áruházainkat. Ezt követően 1996-ban Miskolcon, utána Debrecenben nyitottunk áruházat, majd fokozatosan évről évre alakult ki a kiskereskedelmi hálózatunk is, amely mára 34 üzletet jelent.

Volt olyan mentor, példakép Önök előtt, aki nagy segítség volt a vállalkozásban?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!