hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terrorizmus nem politikai kérdés
Interjú Rami Sherman izraeli exkommandóssal

2019. 04. 13.
Annak idején ott volt az entebbei túszmentő akciónál – Jonatan Netanjahu tisztjeként tehát részt vett minden idők egyik legkülönlegesebb hadműveletében. Budapesti látogatásakor az izraeli társadalom kihívásairól, a cionizmus ügyéről és a terrorizmus okairól beszélgettünk.

Számos film készült az entebbei túszmentő akciójukról. A legutóbbit éppen tavaly mutatták be a 7 vérfagyasztó nap címmel. Látta a filmet? Hogy tetszett?

– A legnagyobb gond szerintem az, hogy az akciót politikai aspektusból közelítették meg, és megpróbálták az izraeli-palesztin konfliktus szemszögéből értelmezni az eseményeket. Arra használták fel a történetet, hogy a saját álláspontjukat alátámasszák. Holott ez nem egy politikai ügy volt, 248 ártatlan ember életéről volt szó.

A túszmentő akciónak viszont van politikai tanulsága. Például az, hogy mennyire fontosak Izrael számára a diplomáciai kapcsolatok. Ha nem lett volna például valamilyen szintű megegyezés adott esetben a túszdráma helyszínével, az Ugandával szomszédos Kenyával, nehezen lehetett volna ilyen eredményesen kivitelezni a műveletet. Hogy látja Izrael diplomáciai helyzetét 43 év távlatából?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!