hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az élet értéke
Beszélgetés Amy Sinclair iowai szenátorral

2019. 10. 30.
Bár a szívdobbanás törvény még nem lépett életbe, máris mozgalmat indított el, ami új kontextusba helyezi a legvédtelenebb társadalmi csoport, a magzatok helyzetét. Amy Sinclair iowai szenátorral, a törvényjavaslat koordinátorával beszélgettünk, aki a CitizenGo meghívására érkezett a budapesti Szívdobbanás Konferenciára.

Kevesebb, mint két héttel az után, hogy Iowa kormányzója aláírta a szívdobbanás törvényt – aminek értelmében a magzati szívhang megjelenésétől, a terhesség hatodik hetétől tilos lenne abortuszt végrehajtani –, a Planned Parenthood polgári peres eljárást indított annak ellehetetlenítése érdekében. A bíróság elismerte, hogy a szívdobbanás törvényjavaslat ellentétes az iowai alkotmány azon pontjával, mely szerint a terhes nő alapvető joga eldönteni, hogy megtartja-e magzatát vagy sem. Ennélfogva a küzdelem már magasabb szinten, az alkotmánymódosítás érdekében zajlik. 

A szívdobbanás törvény elfogadása Iowában karrierjének egy fontos mérföldköve. Milyen lépések vezettek a sikerhez?

– Iowa életvédő történelme nem a szívdobbanás törvénnyel kezdődött. Első lépésként azt tűztük ki célul, hogy az abortuszt végző klinikák az adófizetők pénzéből ne kaphassanak állami támogatást. Mivel az abortusz mögött elsősorban anyagi érdekek húzódnak, nagyon sok haragosunk lett a pro-choice, azaz választáspárti oldalról. Ugyanebben az évben sikerült elfogadtatnunk, hogy az abortuszt csak 20 hetes korig lehessen elvégezni. Magyarország sokkal konzervatívabb ezen a területen, de nálunk jelenleg is ez a törvény, amely tartalmazza a 72 órás kötelező várakozási időt az abortusz előtt, ám ezt a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte. Továbbá kérvényeztük, hogy az abortuszt végző klinikáknak kötelező legyen a magzatról ultrahangfelvételt mutatni az édesanyának. Az a célunk, hogy az élet kultúráját honosítsuk meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!