hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú George Friedman amerikai geostratégával
„Önök nem Németország”

2018. 10. 25.
A Sargentini-jelentés hasztalan, az EU az összeomlás jeleit mutatja, Magyarország pedig egy kivételes történelmi pillanatban van. A nemzetközi hírű elemzővel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadását követően beszélgettünk.

Mi a véleménye a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésről?

– Az Európai Unió szóban forgó lépése véleményem szerint hatalmas felelőtlenségre vall. Mikor az EU azért küzd, hogy Nagy-Britanniát minél közelebb tartsa magához, és hogy a jobboldali pártok rohamosan növekvő népszerűségének gátat szabjon, Magyarország megtámadásának igazából nincs semmiféle gyakorlati haszna számára. Nem gondolnám, hogy a Sargentini-jelentés és az általa okozott helyzet ténylegesen tudna ártani Magyarországnak. Őszintén nem hiszem, hogy az EU ekkora hatalommal és befolyással bírna Magyarországra nézve. Azonban a jelentés megszavazásával az EU tulajdonképpen a liberális demokráciák ellen intézett támadást, amelyek alapja az államok önrendelkezéshez való joga. Ez a kiindulási pont. Az EU többek között Magyarország igazságszolgáltatási rendszerét támadta. Érdekes azonban megvizsgálni, hogy míg Nyugat-Európa több országában, például Németországban és Franciaországban a bírák kinevezése egy egész életre szól, addig az Egyesült Államok több államában, például Texasban – ami önmagában a világ tizedik legnagyobb gazdasága, tehát nem egy elhanyagolható tényező – a bírókat választjuk. Láthatjuk tehát, hogy a liberális demokráciák széles skálán mozognak, és nem lehet egyetlen séma alapján mérni őket.

Érdekes, hogy Magyarországot épp a liberális demokráciákhoz köti. Orbán Viktor miniszterelnök néhány éve hazánkat illiberális államként határozta meg, a nyugati liberális trendekkel szembehelyezkedve.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!