hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarország pozitív kivétel
Interjú a maronita pátriárkával

2018. 09. 21.
Magyarországi látogatása során Béchara Boutros Raï, a maronita egyház feje lapunknak nyilatkozva beszélt a közel-keleti keresztények helyzetéről, a tömeges elvándorlás veszélyeiről és arról, hogy a nagyhatalmak miként „játszanak a tűzzel”.

A történelemben voltak hosszú időszakok, amikor keresztények és muzulmánok viszonylagos békességben tudtak egymás mellett élni a Közel-Keleten. Mi az oka annak, hogy az elmúlt időszakban ekkora teret nyert a fundamentalizmus és a terrorizmus?

– Így igaz, 1400 éve együtt élünk a Közel-Keleten a muzulmán lakossággal. Voltak nagyon nehéz időszakok, például a mamelukok, vagy az oszmán hódítás időszaka, de a nehézségek ellenére sikerült közös társadalmat felépíteni: átadtunk az értékeinkből, és mi is átvettünk az övékéből.

Számításba kell venni, hogy ma a Közel-Keleten csaknem mindenütt teokratikus állam van, ahol a Korán van a középpontban és vallási vezetés érvényesül állami szinten és a jog területén is. Természetesen ezért a keresztényeknek tudomásul kell venniük a korlátaikat, határaikat. Megtanultunk békében együttműködni a hatalommal, tudunk egymás mellett élni. Ezeknek az országoknak a többségében a hatalom nagyon kemény kézzel irányít, ilyen módon kordában tartották a fundamentalista mozgalmakat, sikerült ezeket lenyomni, elfojtani, megállítani. De akkor jött a háború – lehet arról vitatkozni, hogy ennek mi volt a kiváltó oka, de most nem mennék bele ezekbe a részletekbe. Mindenesetre ez a háború lerombolta mindazt, amit sikerült elérnünk 1400 év együttélés során. És mi ennek az eredménye? Azt látjuk, hogy a nemzetközi szervezetek támogatják a fundamentalista terroristaszervezeteket. Támogatják őket anyagilag, fegyvereket küldenek a számukra, és támogatják a politikai jelenlétüket, szerepvállalásukat. Ezek pedig mindent felborítanak, szétdarabolnak, és elűzik az embereket a lakhelyükről. Ennek az eredményeként egyre jobban elszaporodnak és felbátorodnak a terrorista-, fundamentalista szervezetek és mozgalmak, amelyek tulajdonképpen elpusztítják az iszlám mérsékelt ágazatait is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!