hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha csak egy cikket olvas el ma, ez legyen az!
Döbbenet, ilyet még nem hallott!

2018. 06. 28.
Az álhírek (fake news) felmérések szerint hatszor olyan gyorsan terjednek az interneten, mint a valós információk. A jelenségről Balázs Géza nyelvészprofesszorral beszélgettünk.

Orosz kutatók az Urál keleti lábánál egy különös népcsoportra bukkantak, amelynek tagjai magyarul beszélnek. Mit szól hozzá?

– Ez minden bizonnyal egy nagyon tudatosan előkészített fake news, vagy inkább egy szép magyar kifejezést használva: koholmány. Ezt a Kolozsvári Kommunikáció- és Médiakutató Intézet ME-dok című lapjában olvastam az álhírek kapcsán, és nagyon találónak érzem. Jól kifejezi a lényeget: a félrevezetés előre megfontolt szándékával összeállított hírekről vagy híresztelésekről van szó. Természetesen lehetnek magyar eredetű vagy tudatú népek, de „magyarul beszélők” aligha.

Bevallom: ezt a koholmányt nem az internetről gyűjtöttem, hanem én találtam ki…

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!