hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az európai iszlám dilemmája
Interjú Tilman Nagel német iszlámkutatóval

2018. 04. 05.
A 75 éves szakember szerint illúzió azt gondolni, hogy az iszlám és a demokrácia feszültségmentesen összeegyeztethető, és hogy ennek az eredménye egy liberális iszlám lesz majd. Tilman Nagel úgy véli, követelésként kell megfogalmazni, hogy a saría ne lehessen érvényes Európában.

Tavaly ősszel volt a választási kampány Németországban. Angela Merkel és Martin Schulz egy „alkotmánykonform iszlámról” beszélgettek a jelöltek tévévitáján... Meglehetősen furcsa ez a kifejezés, nem gondolja?

– Az „alkotmánykonform iszlám” az olyasvalami, ami nem létezik. A 2006-tól 2009-ig tartó első iszlámkonferencián Németországban – amelyen én is jelen voltam – a muszlim szervezetekkel arról diskuráltunk, vajon ők elismerik-e egyáltalán a német alkotmányt? Hosszas huzavonát követően végül késznek mutatkoztak erre egy feltétellel: ha az Alaptörvény teljes körű vallásszabadságot biztosít nekik. Vagyis, ha ők teljes valóságában megélhetik hitüket – annak az alkotmánnyal szembemenő spektrumaival együtt. Nem igazán volt ellenvetés ezzel szemben, vagyis már akkor látni lehetett, hogy Németország azzal az illúzióval él együtt, hogy létezik egy „alkotmánykonform iszlám”. Rajtam kívül is voltak még páran, akik ezt tűrhetetlennek tartották, de Thomas de Maizière úr (korábbi német belügyminiszter – a szerk.) a második konferenciára már nem hívott meg bennünket.

Alkotmánykonform iszlám nem létezik. 2016 márciusában a tekintélyes Azhar Egyetem rektora a Bundestag képviselői előtt – meghívásukra – egy beszédet tartott Berlinben. Ő kerek perec megmondta, hogy „embercsinálta” törvények egy muszlim számára egyszerűen szóba sem jöhetnek. És ezzel voltaképpen mindent elmondott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!