hetilap

Hetek hetilap vásárlás
És akkor legyőzzük a halált
Interjú Zoltán Istvánnal, az Egyesült Államok transzhumanista elnökaspiránsával

2015. 04. 02.
Nemcsak regényében, hanem a valóságban is egy vallások nélküli, a tudományos-technológiai fejlődésre alapozott társadalmat vizionál Zoltán István, magyar származású amerikai transzhumanista. A „szép új világban” a szellemmel és a lélekkel nem foglalkoznának, ellenben a biológiai élet határait kitolva legyőzhető lenne a halál, és bárki tetszése szerint változtathatná saját nemét. Zoltán szerint elérkezett az idő, hogy az „emberen túli” korszak elérése érdekében konkrét politikai programok is megfogalmazódjanak – ezért a Transzhumanista Párt képviseletében elindul a következő amerikai elnökválasztáson.

Össze tudná foglalni pontosan mi a „transzhumanizmus”? Hogyan lehet ez egy politikai mozgalom alapja?

– A transzhumanizmus jelentése „az emberen túli”. Olyan emberek nemzetközi társadalmi mozgalma, akik a tudományt és a technológiát akarják felhasználni arra, hogy az emberi létet radikálisan meghosszabbítsák.

A transzhumanizmus mozgalomként harminc évig létezett, de időszerűvé vált, hogy részévé váljon a politikának. Erre a legjobb megoldás egy politikai párt létrehozása volt. A transzhumanisták hisznek abban, hogy politikai szinten meg tudnak nyerni kormányokat, hogy támogassák elképzeléseiket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!