hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zsidó‒palesztin vita nem a földről szól
– mondja Wim Kortenoeven holland Közel-Kelet-szakértő

2014. 08. 21.
„A civilizációk összecsapása az iszlámmal elkerülhetetlen, és ez az összecsapás nem fogja tiszteletben tartani a határokat” – állítja Wim Kortenoeven holland szerző és politikai tanácsadó, aki a Közel-Kelet és az arab-izraeli kapcsolatok szakértőjeként több nagy sikerű könyvet írt a témában.

2010-től 2012-ig Geert Wilders Szabadság pártjának képviselője volt. Hogyan fogadta a párt és más euroszkeptikus pártok jó szereplését az idei EP-választásokon?

– A UKIP és Nigel Farage jó szereplésének nagyon örültem, ha Nagy-Britanniában élnék, én is rájuk szavaztam volna. Olyan nemzettudatos koncepciót képviselnek, ami szerintem példaértékű, és egyáltalán nem rasszisták, ahogy ezt sokan állítják róluk. Wildersékkel kapcsolatban, nos, ha 2012-ben megvolt az okom, hogy kilépjek a pártból (amit a rituális vágások betiltásáért benyújtott törvényjavaslat miatt tettem meg, az ugyanis ellehetetlenítette volna a hollandiai zsidó közösségek életét), ma legalább tízszer annyi okom lenne erre. De legalább így, hogy most már „csak” politikai tanácsadóként tevékenykedem, nyíltan beszélhetek. Nagyon nagy hibának tartom a Marine Le Pennel való szövetségkötést, mert a francia Nemzeti Front egy antiszemita párt. Nemcsak az édesapa, Jean-Marie Le Pen alatt volt az, hanem máig is az, meg is mondom, hogy miért: a párt alelnöke, második embere az Európai Parlamentben szoros kapcsolatot ápol a Jobbik képviselőivel, akiket azt hiszem, hogy a Hetek olvasóinak nem kell bemutatnom. Ezt súlyos hibának tartom.

A radikális pártok egyik fő témája a bevándorlás kérdése. Ön szerint hogyan lehetne megoldani az európai bevándorláspolitikát?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!