hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs olyan, hogy megfagyáshoz való jog
Interjú Pálvölgyi Gabriella hajléktalangondozó főorvossal

2013. 03. 28.
Matracokon fekszenek sorban a hajléktalanok a főváros szívében, az árkádok alatt a Ferenciek terén, a metróaluljárót ugyanis berácsozták. A hajléktalanok utcai életvitelt ezentúl csak az önkormányzatok által kijelölt „türelmi zónákban” folytathatnak, legalábbis a módosított alaptörvény szerint. Jogvédők úgy vélik, ez a személyi szabadság korlátozását jelenti, míg Pálvölgyi Gabriella főorvos szerint legalább ennyire fontos a méltósághoz való jog is. Az Orvosi Krízis Szolgálat vezetőjével a BMSZKI Szabolcs utcai új hajléktalangondozó központjá­ban beszélgettünk.

Mi történik az utcán egy mínusz 15 fokban alvó hajléktalannal, miután kihívom hozzá a Menhely Alapítvány járőrét?

– A hívásra mindig kimennek, és az utcai szolgálatos megnézi őt. Ha felmerül valamilyen betegség gyanúja, akkor kihívja a mentőt. Ha úgy látja, hogy nincs semmi baja, akkor beviheti a hajléktalant egy meleg helyre – feltéve, hogy a delikvens ebbe beleegyezik. Számomra szimpatikus a skandináv országok gyakorlata, ahol két autó megy egyszerre, az utcai szociális munkás kocsi és egy rabomobil, és ha az érintett nem megy az egyikkel, akkor el kell mennie a másikkal. Bár ezek az országok nagyon jól állnak az emberi szabadságjogok helyzetét illetően, de a megfagyáshoz való jogot nem ismerik. Ott olyan hideg van, hogy ha az utcán hagyják az embert, akkor biztosan meghal. 

Igaz, hogy nálunk a menhely típusú szállókat a szükség szülte, ezért a körülmények sokszor nem olyan csábítók, bár a nemrégiben átadott átmeneti szállásaink kifejezetten szépek és kulturáltak. Azt nyilván senki sem tudja garantálni, hogy a négyszemélyes szobákban mindig kellemes hálótársaság jön össze. Ugyanakkor akaratuk ellenére és nélkülük nem lehet az emberek sorsáról dönteni. Nem büntetni kellene az utcán élést, hanem minél élhetőbb viszonyokat teremteni a szállókon, nem hagyni állati szintre lecsúszni az embereket. Ez kétségtelenül pénz- és kapacitásigényes feladat, de csak így lehet kötelezővé tenni a szállók igénybevételét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!