hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha a sajt nem penészedik, nagy baj van
Interjú a „merész újító” Cserpes Istvánnal

2012. 12. 28.
A sikernek többfajta mérőegysége létezhet, de egy tejipari vállalkozás számára talán a legnagyobb dicséret, ha a vevők sorban állnak tejivója előtt – miközben mellette a világ egyik legnépszerűbb gyorsétterme működik. Pedig a titok pofon­egyszerű: a tejtermékeket valóban tejből kell készíteni. Ez a piaci trendekkel való bátor szembefordulás döntő szerepet játszott abban, hogy az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég a „Merész újító” kategóriában Cserpes Istvánt, a kapuvári Cserpes Sajtműhely vezetőjét választotta az Év Vállalkozójává.

Mit jelent a „Merész újtó”, a zsűri miket vett számításba a díj odaítélésekor?

– Már tavaly is megkeresett bennünket a bíráló bizottság, hogy jelölnek a „Példakép” kategóriában, ám a díjat akkor az azóta elhunyt Zwack Péter kapta – teljes joggal. Ezúttal a „Merész újító” kategóriába hívtak meg, és nagyon alapos előtanulmányt készítettek rólunk: megnézték a vállalkozás 20 éves előéletét, a gyártási folyamatot, és a könyvelésbe is beletekintettek. Amellett, hogy a kezdetektől voltak innovatív ötleteink, talán az döntött a javunkra, hogy hét évvel ezelőtt szembefordultunk a „csak az ár számít” típusú piaci trendekkel, és mertük – egyszerűen fogalmazva – tejből készíteni a sajtot. Azt mondtuk, gyártsuk le a tejtermékeket úgy, ahogy megérdemlik, a rájuk jellemző beltartalommal, szavatossággal, kinézettel és állékonysággal.

Vagyis az újítás az alapokhoz való visszatérést jelentette. Ennyire ellentmondásos viszonyok uralkodnak az élelmiszeriparban?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!