hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha a sajt nem penészedik, nagy baj van
Interjú a „merész újító” Cserpes Istvánnal

2012. 12. 28.
A sikernek többfajta mérőegysége létezhet, de egy tejipari vállalkozás számára talán a legnagyobb dicséret, ha a vevők sorban állnak tejivója előtt – miközben mellette a világ egyik legnépszerűbb gyorsétterme működik. Pedig a titok pofon­egyszerű: a tejtermékeket valóban tejből kell készíteni. Ez a piaci trendekkel való bátor szembefordulás döntő szerepet játszott abban, hogy az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég a „Merész újító” kategóriában Cserpes Istvánt, a kapuvári Cserpes Sajtműhely vezetőjét választotta az Év Vállalkozójává.

Mit jelent a „Merész újtó”, a zsűri miket vett számításba a díj odaítélésekor?

– Már tavaly is megkeresett bennünket a bíráló bizottság, hogy jelölnek a „Példakép” kategóriában, ám a díjat akkor az azóta elhunyt Zwack Péter kapta – teljes joggal. Ezúttal a „Merész újító” kategóriába hívtak meg, és nagyon alapos előtanulmányt készítettek rólunk: megnézték a vállalkozás 20 éves előéletét, a gyártási folyamatot, és a könyvelésbe is beletekintettek. Amellett, hogy a kezdetektől voltak innovatív ötleteink, talán az döntött a javunkra, hogy hét évvel ezelőtt szembefordultunk a „csak az ár számít” típusú piaci trendekkel, és mertük – egyszerűen fogalmazva – tejből készíteni a sajtot. Azt mondtuk, gyártsuk le a tejtermékeket úgy, ahogy megérdemlik, a rájuk jellemző beltartalommal, szavatossággal, kinézettel és állékonysággal.

Vagyis az újítás az alapokhoz való visszatérést jelentette. Ennyire ellentmondásos viszonyok uralkodnak az élelmiszeriparban?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!