hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogást keresnek rajtam, ez természetes
Interjú L. Simon László kultúráért felelős államtitkárral

2012. 07. 19.
„Kultúrával nem lehet választást nyerni, de rossz kultúrpolitikával el lehet veszíteni a választást" - állítja az egy hónapja kinevezett kulturális államtitkár. L. Simon László a Heteknek elmondta: nem készült politikusnak, de „nagy kedvvel és erővel" látott munkához új feladatkörében, amit többnek tart, mint „ide-oda rakosgatni a pénzt". A támadásokat a pozíció velejárójának tekinti, és nem kíváncsi a róla írt internetes kommentekre. Azért a borászatról és az irodalomról sem mond le, és a jövőben is szeretne új dolgokba belefogni, mert mint vallja: az élet számára fontos ügyek összessége, amelyekből a végén összeállhat „egy színes kaleidoszkóp".

Amikor megkapta az államtitkári kinevezését, eszébe jutott, hogy közel száz éve feleségének dédapja ült ebben a székben?

- Akkor ez nem jutott eszembe, de az első minisztériumi munkanapomon kértem, hogy készítsenek egy másolatot Vass János egykori államtitkár, majd kultuszminiszter fényképéből. Régóta szerettem volna egy példányt, hiszen a gyermekeim ükapjáról van szó, és a családi adattárban ez a kép nem volt meg. A minisztériumban a második emeleten van egy folyosó, ahol az összes eddigi kultuszminiszter fényképe kinn van Eötvöstől kezdve Hillerig. Gondolom, majd valamikor odakerül Réthelyi Miklósé és Balog Zoltáné is...

Nincs abban némi irónia, hogy Vass Jánost 1919. januárjában az a Károlyi Mihály nevezte ki, akinek a szobrát éppen az Ön által még bizottsági elnökként kezdeményezett átrendezés nyomán távolították el a Kossuth térről?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!