hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Klezmer a falon
Hanukkai beszélgetés Köves Tamás grafikussal

2011. 12. 29.
Hangulatos művészkávézóban üldögélek a Dohány utcai zsinagógával szemben. Valamivel vendégem előtt érkezem, és az előttem fekvő képeket nézegetem, a könyv címe: Az orron túl... Köves Tamás rajzain megelevenednek a zsidó mindennapok: látunk menóra körül táncoló férfiakat, esküvői párt, szombat esti családi idillt, de festegető, tyúkot kergető vagy éppen szitáron játszó haszidot. Időközben ő is megérkezik, mindenki baráti kézfogással üdvözli, majd leül, és rendel egy 34 fokos tejeskávét.

Nem érzi úgy, hogy karikaturistaként kívülreked a hivatalos művészeten?

- Nem gondolom, hogy a művészet csak egy elité lenne. Ahogyan a sportban is, úgy a művészetben is vannak „hivatásosak", de van olyan műfaj is, amit bárki gyakorolhat, csupán a mozgás vagy az alkotás öröméért. Gyerekkorában mindenki fogékony a művészetre. Ez tulajdonképpen a dolgok emocionális megközelítését jelenti, ami a gyerekek sajátja, hogy átáramoltat magán valamit, ami nem tárgyszerű, és egy másik formában fejezi ki. Ez a felnőtteknél gyakran elkopik, de valakinél megmarad vagy tovább élesedik, belőlük lesznek a művészek. Sokan azért hagyják abba az alkotást, mert kudarc éri őket, hogy nem tudják kifejezni azt, ami a lelkükben megjelenik.

Képeinek témája leggyakrabban a tradicionális zsidóság, ám korántsem hagyományos módon...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!