hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tankok helyett bankok
Torgyán József a felemás rendszerváltásról és a nemzeti vagyon kiárusításáról

2011. 11. 10.
A lex Biszku nyomán ismét közbeszéd tárgyává lett az elszámoltatás, a szembenézés a múlttal. A jelenlegi gazdasági helyzetben talán az sem érdektelen kérdés, hogy mi történt az egykori állami, illetve pártvagyonnal. Ön mit tud minderről?

- Mint a rendszerváltó folyamatok résztvevője úgy ítéltem meg, hogy annak forgatókönyvét a nyugati világnak a Szovjetunióval történt titkos megállapodása alapján, külföldön készítették el. Tulajdonképpen már körülbelül fél évvel a választások előtt tudni lehetett, hogy a volt állampárt olyan szavazatmennyiséget ad át az MDF-nek, hogy az legyen a nyertes. Az Ellenzéki Kerek­asztalban magam is arra a következtetésre jutottam, hogy Antall József összejátszott Pozsgay Imrével. Az MDF-MSZP-egyetértés következményét képezte az állami és a pártvagyon egy tekintélyes részének átjátszása a folyamatokat lebonyolító és azokhoz közel álló személyekhez. Teljesen világos előttem, hogy ennek így kellett történnie. De konkrétan én ezt nem dokumentumokból vagy egyéb, valamilyen általam látott vagy hallott eseményekből, adatokból szűröm le, hanem logikailag és az események értékelése kapcsán tudom ezt a véleményt rögzíteni.

Miért éppen az MDF-et választották ki győztesnek?

- Úgy gondolom, a történelmi pártokat eleve nem akarták a rendszerváltó pártok közé engedni. Ez igaz a szociáldemokrata pártra és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártra is. Komoly esélyünk lett volna a választás megnyerésére, ám ezt Pártay Tivadar a saját újságunkon keresztül ellenem indított támadással megakadályozta. A rólam mindenféle valótlanságot terjesztő, rágalmazó cikket a választások első fordulója előtt néhány nappal az MSZP és az SZDFSZ az egész országban sokszorosította és terítette.  Amint napjainkban megtudtam, a párt akkori két elnöke, Pártay Tivadar és Vörös Vince is ügynökök voltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!