hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokkoló karácsony

2011. 02. 25.
Kimondott szerencsénk van Farkas Misivel, akit a Nyíregyháza határában álló Lukoil benzinkútnál szólítunk le, hogy útbaigazítson Kemecsére. Farkas Misi nemcsak a Kemecsére vezető utat ismeri, hanem Sárkány Öcsit is. Jobban mondva őt csak ismerte, mivel Sárkány Öcsi már nem él. Karácsonykor halt meg, egészen váratlanul. Ezért megyünk Kemecsére.

Tudja, az egy életerős, vidám ember volt. Nem hiszem el, hogy félt a rendőröktől, mert leült harminc évet. A börtönben is újságok voltak róla kiplakátozva, hogy milyen erős volt, milyen életvidám. Az őröktől se félt. Én ismertem, Sátoraljaújhelyen együtt ültünk sokáig. – Farkas Misiből dől a szó, mint élettársa kopott Ladájából a kipufogógáz. Fegyveres rablásért kapott hét évet, 2009 nyarán szabadult, azóta dolgozik.
–ŰTetszik tudni, azt, amit mondtak a tévében, hogy félt a rendőröktől, és azért bújt az ágy alá, azt én nem hiszem el.
Egy ideig követjük a kopott Ladát, majd a centrumnál Kemecse felé vesszük az irányt. A Toldi utcában sokan lopják az áramot. Mivel azonban az áramlopás itt alkalmazott módszere sem különösebb technológiai ismeretet, sem speciális eszközparkot nem igényel – észrevenni sem nehéz. Fog az ember egy csákányformájú vasat, persze nem kell olyan nagy, mint egy igazi csákány, elég, ha a fesztávolsága eléri a harminc centimétert. A T-alak szárára ráköt egy szigetelt vezetéket, aztán nincs más hátra, mint feldobni a villanydrótok közé. Ha pontos a dobás, a T-idom két tolla fennakad a párhuzamosan futó vezetékeken, és már jön is az áram lefelé. Az ellátás persze nem zavartalan, mert amikor megjelennek a titászok – a kelet-magyarországi áramszolgáltató munkatársait nevezik így errefelé –, eltávolítják az illegális csatlakozókat. Amikor aztán elmennek a titászok, a lakosság visszadobálja az eszközöket.    
Sárkány Öcsi polgári neve H. István volt. De Istvánnak senki nem hívta. Bemegyünk a Toldi utcai házba, ahol Öcsi élt a családjával. Most, hogy már nincs, kilencen maradtak a negyven négyzetméterre. A szobában ülünk, ahonnan Öcsit elvitték. Negyvenkilenc évet kapott a sorstól, és harmincat különböző bíróságoktól. Rablásért kellett volna egy év négy hónapra bevonulnia megint, de halogatta. A rendőrök nem vártak tovább. Karácsony másnapján eljöttek érte. 
–ŰBenyitott egy rendőr a szobába, és itt a hátsó részen elkezdett kutatni, és nem találta meg Öcsit. Mert már akkor be volt bújva az ágy alá, pontosan ott, ahol most maga ül – meséli Öcsi gyászruhába öltözött anyósa. 
–ŰÉn mentem az ajtóhoz – mondja az özvegy –, ugye minden feleség védi a férjét, ahogy tudja, beszóltam neki, hogy itt vannak a rendőrök, és vártam jó fél percet, csak akkor nyitottam ki.
–ŰUtána bejött egy másik rendőr is, kivágta az ajtót teljes erővel, elkezdett ő is kutatni, de nem mondta nekünk, hogy a villanyt kapcsoljuk fel, persze le volt kapcsolva, úgy néztük a gyerekekkel a tévét. Kérdezte tőlem, nem tudod, hol van Sárkány Öcsi? Mondtam neki, nem tudom. Persze hogy nem árultuk el. Akkor elindult erre az ágy felé, letérdepelt, bevilágított Öcsinek a szemébe, és azt mondta,  „megvagy, Sárkány Öcsi!” De közben benyúlt a másik kezével is, és akkor valami furcsa rezgő hangot hallottam, és egy kékszínű villanás is volt. A rendőr kikiabált a többieknek, hogy megvan a szökevény, akit keresünk. Erre bejöttek, Öcsit kihúzták az ágy alól, a karját, lábát fogták. Mindent láttam – mondja az anyós. 
Öcsi özvegye egyetértőleg bólogat. Karjában a legkisebb gyermek. Azt mondja, Öcsi miatta várt a bevonulással, hogy még szabadlábon legyen, amikor megszületik. 
Ellenállt a rendőröknek?
–Nem, meg se szólalt. Kihúzták, teljes erőből rángatták kifele, és ahogy gyorsan felállították és hátracsavarták a kezét, hogy lebilincseljék, akkor megint hallottam azt a rezgő hangot. Gondolom, megint a sokkoló lehetett, mert Öcsi így megmeresztette a derekát, és pillanatok alatt azt láttam rajta, hogy mintha vesztette volna el az eszméletét – veszi vissza a szót az anyós.
–ŰA konyha feléig lépett, de onnan már húzták, egyáltalán nem reagált semmire, megfogtam az arcát, rám se nézett, egyáltalán nem reagált – mondja Öcsi felesége.
Az özvegyen és az anyóson kívül még további két tanú állítja, hogy a férfi néhány lépés után már nem bírt menni: – Húzták ki, le volt döntve a feje, húzták végig az udvaron, ezt a kívülállók is látták, ugyanígy elmondják, és mire én odaértem a kocsihoz, Öcsit már beültették a hátsó ülésre, és az egyik rendőr már benn ült. Erre a rendőrnek mondtam, adjuk már rá a kabátot, nagyon hideg van, megfagy ez az ember, nem bánják? Rám kiabált, és azt mondta, nem kell kabát, nem lesz már őneki erre szüksége.
A rendőrautót pillanatok alatt körülvette a csődület, a környező házak lakói kiabáltak, veszekedtek, szidalmazták a rendőröket. Öcsi anyósa is kiabált, nem tagadja:
–ŰLáttuk, hogy nincs jól, teljesen kábult állapotban volt, meg se szólalt. Én is szidni kezdtem a rendőröket, őszintén megmondom, kérdőre vontuk őket, hogy mi történt Öcsivel, mit csináltatok vele, nem lássátok, milyen állapotban van, miért nem segítetek rajta?
A rendőrök egészen másként emlékeznek a történtekre: állításuk szerint a férfi saját lábán ment ki az autóhoz, ellenállást nem tanúsított, ezért kényszerintézkedésre sem kellett sort keríteni. Elektromos sokkolót pedig nem is használnak. Mivel Öcsi halála miatt a rokonok feljelentették a négy rendőrt, az érintettek vallomást tettek. A család képviseletét ellátó Nagy József a Heteknek azt mondta, betekinthetett a jegyzőkönyvekbe, és meglepve tapasztalta, hogy a csődületről egy szó sem esik a rendőri vallomásokban. Szerinte azért nem, mert ha erről is beszélnek, akkor azt is fel kellett volna venni, hogy amikor az egyik feldühödött ismerős ordítozni kezdett, a rendőrök kiugrottak az autóból, a hátsó ajtók pedig tárva-nyitva maradtak. És Öcsi nem ugrott ki, nem szaladt el, pedig minden további nélkül megtehette volna. Már amennyiben nincs elájulva. És a helyiek azt is furcsállják, hogy ezt követően, amikor Öcsi várandós felesége odaszaladt az autóhoz, hogy beüljön a férje mellé, és a rendőrök kilökték, Öcsi meg se mozdult. Pedig ha valaki, hát ő nem félt tőlük. És ez megyeszerte köztudott volt.
–ŰEkkor már teljesen ráborult a rendőr vállára, a szeme fennakadt, a szája tiszta lila volt, és ők ezt nem bánták. Le volt húzva az ablak, ahol a sofőr ült, behajoltam, és mondtam, nézzék meg, mi történt Öcsivel, mert valami baja van. Erre gyorsan feltekerte az ablakot, megfordultak, és olyan sebesen elindultak, alig tudtunk az útból elugrani – állítja az anyós.
–ŰVoltak szemtanúk – veszi át a történetet az özvegy –, akik azt mondják, hogy itt a kanyarnál, a kisboltnál megálltak, és látták, hogy a férjemmel valami probléma volt. És nem telt bele egy fél óra, jöttek az itteni rendőrök, jött ki Évike nekünk szólni, hogy Öcsi meghalt, tüdőembóliával.
Évike a helyi rendőrőrs munkatársa. 
–ŰAkkor kiborultunk nagyon, és mondtam: Évike, Öcsinek nem volt semmi baja, a rendőrök a sokkolóval ölték meg, én így kiabáltam a rendőrök előtt vele, mert láttuk végig, mit csináltak, hogy bántak vele, és hogy nem tüdőembóliában halt meg, mert semmi baja nem volt előtte. Erre Évike nem szólt nekem semmit sem; megfordultak, azt mondták, megyünk, intézkedünk tovább – fonja tovább a szomorú véget ért karácsonyi történetet Sárkány Öcsi anyósa. 
Az özvegy szerint férje nem az az ember volt, aki nem köszön el a családjától, mielőtt beviszik egy év négy hónapra a börtönbe. Igaz, sokat volt börtönben, de az utóbbi hat évben „sokat fordult”, azaz változott, állítja az asszony.
–ŰAzelőtt soha nem volt, hogy ő gyereket neveljen, hogy a kórházból újszülött gyereket kihozzon, soha.
Ez a változás minek volt köszönhető?
–ŰHogy megismerkedett a lányommal, és bekerült ide hozzánk. Ha volt mit, ettünk, ha nem, nem ettünk. De nem mondtuk, hogy menjen lopni, és ő se mondta, hogy elmegy lopni.
–ŰKétszer is meggondolta, mit csinál, mert itt voltak a gyerekek, és itt voltam én is. Ragaszkodott hozzám. Már nem hajtotta az az előző vére, mert mindenki tudja, legalábbis aki ismeri, hogy sokat volt börtönben, sajnos.
A feljelentés nyomán a Nyíregyházi Nyomozó Ügyészség folytatta le a vizsgálatot. Szilágyi László szóvivő a Heteknek azt mondta, a feljelentés „bántalmazás eljárásban bűntette” miatt érkezett, ám bizonyíték hiányában a hatóság nem gyanúsította meg az intézkedő rendőröket. Ami egyben azt is jelenti, hogy az ő verziójukat fogadják el bizonyítottnak: eszerint az őrizetbe vett H. István saját lábán ment a rendőrautóhoz, az autóban rosszul lett, a rendőrök értesítették a mentőszolgálatot, ám az újraélesztési kísérletek ellenére a férfi a mentőautóban meghalt. Az orvosszakértő szerint az idegenkezűség és így a bűncselekmény kizárt, a férfi halálát keringési elégtelenség okozta. Kiderült, hogy számos korábbi betegsége volt.
Ez az, amit sem a család, sem az ismerősök nem hisznek el.
– Soha nem panaszkodott még fejfájásra sem. Hat éve élt köztünk, soha háziorvoshoz se ment, az orvos talán nem is ismerte. Ha rögtön a rendőrautóban menteni kezdik az életét, lehet, hogy életben marad. Sokszor 2-3 percen múlik egy ember élete – lamentál Öcsi anyósa. Szavai mögött nincs indulat.
Amiért most kellett volna bevonulnia, az régebbi ügy volt?
–ŰMegmondom őszintén, betörtek egy boltba, az én fiam is benne volt, ő most tölti ezt a büntetését, Tökölön van.
Mit szeretnének elérni a feljelentéssel? Kárpótlást?
–ŰAzt szeretnénk, hogy kiderüljön az igazság. Nem szabad elhallgatni csak azért, mert rendőrökről van szó. Ha láttuk volna, hogy megvan bennük az akarat, itt, a kocsinál, hogy hívják a mentőket, akkor nem lennénk ennyire ingerültek. 
Hány gyerek maradt itt félárván?
–ŰÖcsi nevelt fiával együtt öt.
A kicsi mikor született?
–ŰEgy hónapja. Az apja temetése előtt két nappal.
Úgy tudom, a nyomozás során rendőrök jelenlétében újrajátszatták önökkel a karácsonykor történteket.
–ŰIgen. Kijöttek a tiszavasvári rendőrök, és megmutattuk nekik, mi hogy történt. Ők pedig mutattak többféle lámpát, hogy ismerjem fel, melyiknek a villanását láthattam. De hiába mutatták a lámpát, egyik sem olyan volt. Akkor este teljesen más fényt láttam.
Milyet?
–ŰAnnak sötétkék színe volt. És erős rezgő hangot is hallottam, és az nem a bilincs hangja volt. 
Arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha a nyomozás nem a családtagoknak ad igazat, már a képviselő, Nagy József felel: –ŰMindenképpen szeretnénk hazugságvizsgáló géppel elvégeztetni a tanúk, vagyis Öcsi rokonainak meghallgatását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!