hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zavaros múlttudat kihat a politikai tudatra
A sötétség utolsó csatlósa

2010. 02. 13.
Az Országgyűlés elnöke pályázatot írt ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatói posztjára. A pályázók egyike Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója, Varga László.

Főigazgatói pályázatában többek között azt írja, a jelen társadalmi válsága összefügg a pártállami múlt, a diktatúra titkosszolgálati tevékenységének tisztázatlanságával. Hol érhető tetten ez az összefüggés a mindennapokban?

- Néhány héttel ezelőtt éppen a Hetek közölt interjút Vásárhelyi Máriával. Ő évek óta vizsgálja szociológiai módszerekkel a történelmi tudat kérdéseit, és ő is nagyon hasonló következtetésre jutott, mint amire én is próbálom felhívni a figyelmet: a magyar társadalom egy jelentős részét hihetetlen skizofrénia jellemzi: egyrészről erősen antikommunista, ezzel párhuzamosan viszont nagyon erős nosztalgiával viszonyul a Kádár-rendszerhez. Vagyis egymást kizáró vélekedések hatnak rá. Ez a tömegméretű jelenség alapjaiban veszélyezteti, de legalábbis kérdőjelezi meg a liberális demokrácia megvalósíthatóságát, alapértékeit. A múlt nem ismerése, illetve a zavaros múlttudat ilyen értelemben tehát közvetlenül kihat a politikai tudatra.

Ha valakiről kiderül, hogy ügynök volt, az még képes jelentős érdeklődést kiváltani a társadalom egy részében, de az egész elnyomó gépezet működése, az összefüggések bemutatása már sokkal kevésbé lépi át az ingerküszöböt. Mi lehet ennek az oka?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!