hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A zavaros múlttudat kihat a politikai tudatra
A sötétség utolsó csatlósa

2010. 02. 13.
Az Országgyűlés elnöke pályázatot írt ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatói posztjára. A pályázók egyike Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója, Varga László.

Főigazgatói pályázatában többek között azt írja, a jelen társadalmi válsága összefügg a pártállami múlt, a diktatúra titkosszolgálati tevékenységének tisztázatlanságával. Hol érhető tetten ez az összefüggés a mindennapokban?

- Néhány héttel ezelőtt éppen a Hetek közölt interjút Vásárhelyi Máriával. Ő évek óta vizsgálja szociológiai módszerekkel a történelmi tudat kérdéseit, és ő is nagyon hasonló következtetésre jutott, mint amire én is próbálom felhívni a figyelmet: a magyar társadalom egy jelentős részét hihetetlen skizofrénia jellemzi: egyrészről erősen antikommunista, ezzel párhuzamosan viszont nagyon erős nosztalgiával viszonyul a Kádár-rendszerhez. Vagyis egymást kizáró vélekedések hatnak rá. Ez a tömegméretű jelenség alapjaiban veszélyezteti, de legalábbis kérdőjelezi meg a liberális demokrácia megvalósíthatóságát, alapértékeit. A múlt nem ismerése, illetve a zavaros múlttudat ilyen értelemben tehát közvetlenül kihat a politikai tudatra.

Ha valakiről kiderül, hogy ügynök volt, az még képes jelentős érdeklődést kiváltani a társadalom egy részében, de az egész elnyomó gépezet működése, az összefüggések bemutatása már sokkal kevésbé lépi át az ingerküszöböt. Mi lehet ennek az oka?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!