hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezővel
Az én mozim

2009. 12. 24.
A magyar film egyik legsokoldalúbb, szinte minden mű­fajba belekóstoló rendezője egy alföldi családi moziból indult. Segédkezett a Rákosi-korszak munkásfilmjeinél, majd önálló rendezéseiben feszegette a rendszer korlátait. Nagy sikerű bohózat, melo­dráma, útkereső értelmiségiek belső lázadásai és az eltiport forradalom háttérben lebegő árnyéka voltak filmjeinek témái, melyeket többnyire a kortárs magyar irodalom jeles alkotá­saiból írt filmre. Véleménye ma is az, hogy a hagyományos történetmesélés, az érthető és átélhető karakterek vonzása minden műfaji kaland és technikai bravúr dacára utóbb visszatér a mozgókép világába.

Elkészült új filmje, az Így, ahogy vagytok, melyet a januári szemlén mutatnak be. Mi adja önnek az erőt és a kedvet a folyamatos munkához a nyolcvannegyedik születésnapjához közeledve?

- Azt hiszem, nem tőlünk függ a dolog. A gének, az első hónapok a ma­ma hasában, egy bizonyos napi rutin, na meg, hogy az ember, ha leteszi a kalapácsot, hiányzik-e neki - ezek a meghatározók. A dilemma az, hogy nem kellene-e vajon mégis abbahagyni, ebben a pörgős, hogy úgy mondjam, „sok hűhó semmiért" filmvilágban. Minek kalapáljak olyat, amit nem szeretek? A magyar mozgóképvilág ma többnyire az ízléstelen vacak bóvlit szeretné eladni - a demokratikus eufóriában sikerült me­gint épp ezeket átvenni. A nagy európai filmgyártás is e pillanatban, hogy úgy mondjam, a sarokban áll. Talán a spanyolok feljöttek, és a franciáknak is akad egy-két érdekes filmje, sőt az amerikai kis költségvetésű filmezésnek is van ambiciózus szöglete - jellemzően ez nemigen jut el hozzánk.

Ami a mostani filmemet illeti, ez egy mai történet, az elmúlt évek piszkálták ki belőlem. Ha kinyitom az újságot, elolvasom, mennyit loptak, csaltak és gyilkoltak, felébred egy reflex, hogy ez részben ennek az új rendszernek a hibája. De azt gondolom, hogy ez nem törvényszerű. Meglehetősen brutális a téma: politika is, krimi is, tragédia is. Cserhalmi György, Nagy-Kálózy Eszter, Csányi Sándor, Für Anikó, Mácsai Pali üzletemberek, kémek, rendőrök szerepében, tehát meglehetősen minőségi szereposztás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!