hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Remekművek megrendelésre
Interjú Nepp Józseffel, a magyar rajzfilmgyártás egyik doyenjével

2009. 07. 10.
Mézga Géza, Dr. Bubó, Gusztáv, Hófehér, Szaffi, Macskafogó és még sokan mások. Ezen több generációt is megszólító mesefigurák egyik közös vonása, hogy Nepp József hatékony közreműködésével születtek. Az idén 75 éves rajzfilmrendezővel, forgatókönyvíróval a szakma múltjáról és jövőjéről beszélgettünk.

Kiknek szóltak az Ön meséi?

- Mindig felnőtteknek, nem tudok gyerekeknek mesét csinálni. Annak Dargay Attila a nagymestere, ő egy zseni, hihetetlenül ért a gyerekek nyelvén. Tulajdonképpen ő maga a magyar rajzfilm, csupa nagybetűvel. Ami jó a magyar rajzfilmben, az az Attila, és ami csetlés-botlás, az is ő. Vannak nála mű­veltebb, sőt még szorgalmasabb kollégák is, de ha, mondjuk, el kellene mennem három napra Bécsbe, akkor vele mennék el. Hihetetlenül kreatív és humoros ember, nagy rajongója vagyok, amellett hogy nagyon jó barátok is vagyunk. Neki kellett volna adni a Kossuth-díjat helyettem. Én mindig is olyan filmet akartam csinálni, ami nekem tetszik, ebben hasonlítok Disney-re. Nem állt soha mellettem a forgatókönyv írásánál egy tízéves gyerek, magamtól pedig nem tudtam kitalálni, hogy mi az, ami még belefér, és mi az, ami nem.

A poénokat ki ontotta?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!