hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Palesztin Állam mítosza
Kell-e Izraelnek területet adni a békéért?
A Palesztin Állam mítosza

AP_Odcd Balily

2020. 04. 07.
Trump elnök izraeli–palesztin rendezési terve csapást mér arra az évtizedek óta sulykolt hamis látszatra, miszerint Izrael megszálló hatalom lenne történelmi földjén, nemzetközi jogi kötelezettsége lenne az úgynevezett 1967-es határok mögé való visszatérésre, Jeruzsálem megosztására, a júdea–szamáriai zsidó települések felszámolására, illetve az oda irányuló zsidó visszatérés korlátozására, továbbá egy arab állam elismerésére a saját területén.

Ezzel lehetővé teszi, hogy Izrael felszabadulhasson a ránehezedő delegitimizációs prés alól, visszanyerhesse az államok szuverén egyenlőségének nemzetközi jogi alapelve szerint őt megillető szabad döntés jogát a felségjogait illető ügyekben.

Bár a terv elvileg kétállamos megoldást helyez kilátásba, annak feltételrendszere és a felvázolt tárgyalási metodika egyértelművé teszi, hogy az esetleges palesztin állam létrehozása csak Izrael szuverén és szabad akaratából, csakis az általa jóváhagyott keretek között és feltételekkel történhet, de erre még a Trump-terv sem kötelezi Izraelt. Nemzetközi jogi szemszögből nézve nem is kötelezheti, csak javasolhatja. Izraelnek szabadsága van rá, hogy miként rendelkezik. 

Eddig Izraelnek kellett engedményeket tenni, most ez megfordult

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!