Tömeges emberöléssel vádolnák meg Bolsonarót, amiért „szabad utat engedett” a koronavírusnak Brazíliában
Tömeges emberöléssel vádolnák meg Bolsonarót, amiért „szabad utat engedett” a koronavírusnak Brazíliában

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 10. 20.
Kiszivárgott dokumentumok szerint tömeges emberölés ügyében javasolna vádemelést Jair Bolsonaro brazil elnökkel szemben az eljáró kongresszusi vizsgálóbizottság a koronavírus-járvány helytelen kezelése miatt. Jövő szerdán tárgyalják az 1200 oldalas vizsgálati anyagot.

Több részlet is napvilágot látott azon kongresszusi vizsgálat iratanyagából, mely a brazil elnök és számos kormánytisztviselő elleni vádemelés ügyével foglalkozik.

Az eljárás alapjául azon kormányzati lépések szolgáltak, melyek

a vád szerint „szabad utat engedtek” a koronavírusnak a dél-amerikai országban, a nyájimmunitás elérése reményében.

Több mint 600 ezer ember halt meg a Covid-19-ben Brazíliában, amely az Egyesült Államok után a világon a második legmagasabb halálozási adat. Lapértesülések szerint a vizsgálati jelentésben a Bolsonaro-kormány politikáját hibáztatják minden második halálesetért, az elnök ellen pedig emberölés miatti vádemelést indítványoznának. Hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett az ügyben.

Még várni kell a bizottsági döntésre

Éppen emiatt az eljárás kimenetele bármilyen irányba módosulhat, míg a végleges döntés meg nem születik. Az egyik dokumentumban például az olvasható, hogy a kormány „át nem gondolt” járvány elleni fellépése kiszolgáltatta a brazilokat a „tömeges megfertőződés kézzelfogható kockázatának”.

Egy másik irat pedig rávilágít azon – állítólagos – kormányzati szándékra, hogy

„természetes megfertőződésen keresztül immunizálják a lakosságot”.

Majd így folytatódik: „a szövetségi kormány, melynek törvényi kötelessége volt intézkedni, brazil emberek halálát hagyta jóvá.”

A napvilágot látott iratok fényében az elnökön kívül 69 másik személy – köztük Bolsonaro három fia, valamint számos jelenlegi és volt kormánytisztviselő – ellen is büntetőeljárás megindítását javasolnák a bizottsági vizsgálat folyamán. Hivatalos közlemények szerint a közel 1200 oldalas, véglegesített dokumentumot a jövő héten szerdán tárgyalják meg az egyik szenátusi bizottságban.

„Hiteltelen bizottság”

Az eljárás jelentősége nem csupán abban áll, hogy egy esetleges felelősségre vonásnak lehet a nulladik lépése, hanem nagyban kihathat a jövő évi választásra is. Bolsonaro pedig újraválasztására készül, kérdés azonban, hogy a főügyész személye ellenére sor kerül-e majd vádemelésre addig.

Még júliusban az elnök azzal vádolta a szenátusi vizsgálóbizottságot, hogy az

szándékosan hagyja figyelmen kívül a Brazíliában elkövetett egyéb korrupciós ügyeket, hogy így rajta és kormányán legyen a fókusz.

Az elnök így fogalmazott:

„népirtással akarnak vádolni. Most mondják meg, melyik országban nem haltak meg emberek? Ennek a vizsgálóbizottságnak semmilyen hitele sincsen.”

Más alkalommal pedig elmondta, sajnálja azokat, akik meghaltak a járványban, de az egészséges emberek alacsonyabb valószínűséggel haltak meg.

Egy híján tucat bűncselekmény?

A kiszivárgott iratok tanúsága szerint Bolsonarót legalább 11 bűncselekmény elkövetésével vádolnák meg. Felelősnek tartják többek között emberiség elleni bűncselekményekért, a bűncselekményekre való felbujtásért, valamint szélhámosságért.

Ha a döntéshozók jövő héten jóváhagyják a kiszivárgott tervezetet, azt utána meg kell küldjék Augusto Aras főügyész részére, akinek ezután 30 napja lesz arra, hogy bejelentse, milyen intézkedéseket kíván tenni. Ugyanakkor arra számítanak, hogy

a Bolsonaro szövetségeseként számon tartott Aras várhatóan nem emel majd vádat az elnök ellen.

Jelen ügy tehát elsősorban az elnök politikai reputációjára lehet kihatással, és valódi jogi felelősségre vonás igencsak valószínűtlen. A választásokra gyakorolt hatása miatt azonban igen nagy érdeklődés övezi a jövő heti tárgyalást.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!