Tarlós a Heteknek: akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatják miniszterelnöknek
Budapest volt főpolgármestere az előválasztásról, Márki-Zay Péterről és a személyes élményeiről
Tarlós a Heteknek: akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatják miniszterelnöknek

Forrás: Hetek

2021. 10. 21.
Budapest volt főpolgármestere a Heteknek adott interjújában beszélt arról, hogy az előválasztásnak nincs jogi következménye, így ellenzéki győzelem esetén a parlamenti többség tulajdonképpen bárkit megválaszthat kormányfőnek.

Tarlós István a Hetek kérdésére arról is beszélt, hogy miként élte meg azt, hogy 30 évnyi főáramú politizálás után a 2019-es önkormányzati vereséget követően visszább kellett lépnie. „Amikor rászakad az emberre az öregedés biztos tudata, és ezzel egyidejűleg elveszít el egy fontos státuszt, azt nem könnyű feldolgozni” – fogalmazott. Hozzátette, hogy

már nem fogja magát a mindennapi életében úgy érezni, mint előtte harminc évig, és „azt az ürességet nem lehet mással betölteni”.

Az előválasztással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „akarva-akaratlanul sok embert becsaptak”, hiszen Magyarországon nem választanak miniszterelnököt. „A miniszterelnököt a leendő parlamenti többség választja, és ebben az előválasztás eredményének semmiféle jogi kötőereje nincsen. Vagyis egy esetleges ellenzéki győzelem esetén a többség akár Gyurcsány Ferencet is megválaszthatja miniszterelnöknek” – magyarázta.

Balliberális többség választ konzervatív miniszterelnököt?

Tarlós Márki-Zay Péterrel kapcsolatban leszögezte, hogy ő egy percig se merné azt állítani, hogy ne lenne jobboldali, konzervatív, vagy keresztény, mert ezzel csak ő lehet tisztában. Azt azonban nem tartja igazán életszerűnek, hogy egy balliberális parlamenti többség egy meggyőződéses jobboldali, konzervatív keresztényt válasszon miniszterelnöknek.

„Ha meg mégis megtörténik, akkor az a miniszterelnök csak báb lehet, mert ha ő valóban jobboldali, konzervatív és keresztény értékeket akar érvényesíteni, arra pont nem lesz képes”

– fogalmazott.

A volt budapesti főpolgármester az ellenzéki elszámoltatási és bebörtönzési ígéretekkel kapcsolatban pedig azt jegyezte meg, hogy „ilyen tényleg a legvadabb ’50-es években fordult elő”. „Nem tudom, hogy mennyire vehetők komolyak azok az emberek, akik ilyeneket mondanak, ha pedig komolyan gondolják, akkor Isten őrizz, hogy a hatalom közelébe kerüljenek” – vélekedett.

"Azt hittem, apámért jöttek"

Az 1956-os évforduló kapcsán Tarlós István a Heteknek felidézte a gyermekkori emlékeit is. „A fotelon ugráltam örömömben, mikor Gerő Ernőt leváltatták. A Nagy Imre-kormány szinte naponta változó tagjait egy kis vonalas füzetbe írogattam, és mindig frissítettem a névsort” – emlékezett vissza. Azt is elmesélte, hogy a szomszédjukban lakott egy „nagyon rendes kommunista”, akiért viszont rendszeresen jött egy szürke Pobeda.

„Gyakran sírva fakadtam, mert azt hittem, hogy az apámért, vagy a nagyapámért jöttek valami okból”

– emlékezett gyermekkorára Tarlós.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!