Megszületett a várvavárt döntés: 1+1 meccses zártkapus büntetést kapott az angol szövetség az Eb-döntő miatt
Megszületett a várvavárt döntés: 1+1 meccses zártkapus büntetést kapott az angol szövetség az Eb-döntő miatt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 10. 19.
Az UEFA fegyelmi bizottsága több mint három hónappal a londoni Anglia–Olaszország Eb-döntőt követően hirdetett ítéletet a Wembley Stadionon belüli és azon kívüli rendbontásokkal kapcsolatban. 

Mint ismert, az angolok hazai pályán rendezhették meg az olaszok elleni EB-döntőt, amit tizenegyesek után elbuktak, azonban nem csak a labdarúgásról szólt az Európa-bajnokság zárómérkőzése. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága már a mérkőzés után jelezte, hogy fegyelmi bizottság elé viszi a Wembley Stadionon belüli és azon kívüli rendbontások, a játéktérre történő szurkolói berohanások, a tárgyak játéktérre hajigálásának és a nemzeti himnuszok megzavarásának ügyét.

A felsorolást tovább lehetne folytatni a szurkolók rasszista bekiabálásaival és, amint a közösségi oldalakra feltöltött videókból utóbb kiderült, az olasz drukkerek megverésével:

Hosszas huzavona után úgy tűnik megérkezett a fegyelmi bizottság ítélete: 

a rendező angol szövetségnek kétmeccses stadionbezárással (amiből az egyiket két évre felfüggeszteték) és 100 000 eurós pénzbüntetéssel kell számolnia.

„Bár csalódottak vagyunk az ítélet miatt, belenyugszunk az UEFA döntésébe. 

Elítéljük azok szörnyű viselkedését, akik a Wembley Stadionban és annak környékén felfordulást okoztak, és mélyen sajnáljuk, hogy közülük egyesek bejutottak a lelátóra. Eltökéltek vagyunk, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő, ennek érdekében független bizottságot is alakítottunk a körülmények kivizsgálására. Megadunk minden segítséget a hatóságoknak a vétkesek felderítése és számonkérése érdekében.” – kommentálta a bejelentést az angol Futballszövetség (FA). 

Mint ahogy azt mi is megírtuk, az UEFA sokkal gyorsabb ítéletet hozott az MLSZ-szel kapcsolatban, akkor a magyar szövetséget három meccsre szóló zárt kapus büntetéssel sújtotta az UEFA, amiért az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek a magyar-válogatott egyes szurkolói. 

(A magyar szövetséget időközben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is két zárt kapus meccses és 200 000 svájci frankos büntetéssel sújtotta az Anglia elleni szeptemberi vb-selejtezőn történtek miatt, a FIFA-rendezvényekre szóló pályabezárás második mérkőzése ez esetben is felfüggesztett.)

Arról még nincs pontos információ, hogy a mostani 1-1-gyel záruló Anglia-Magyarország világ mérkőzésen tanúsított szurkolói dulakodással és rendőri túlkapással kapcsolatban milyen ítélet várható.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!