Lenin bebalzsamozott holtteste továbbra is érinthetetlen
Negatív reakcióáradat hatására visszavonták a mauzóleum holttest-nélküli hasznosítására kiírt pályázatot
Lenin bebalzsamozott holtteste továbbra is érinthetetlen

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 15.
A negatív reakciók és a bírálatok sokasága miatt Oroszország Építészszövetsége hétfőn törölte azt az ötletpályázatot, amelyet a Vörös tér Lenin-mauzóleumának a bolsevik forradalom vezetőjének holtteste nélküli hasznosítására írt ki a hétvégén.

A Lenin-mauzóleum Vlagyimir Iljics Lenin kommunista diktátor nyughelye, mely Moszkvában található, a Vörös téren. Lenin bebalzsamozott holttestét 1924 óta lehet megtekinteni a mauzóleumban, melyet Alekszej Szusev tervezett, először fából, később gránitból.

Nyikolaj Sumakov, a szövetség elnöke közölte, hogy a közeljövőben nem fognak hasonló pályázatot meghirdetni. Hangsúlyozta, hogy a verseny nem volt politikai indíttatású, és nem tartalmazott felhívást a mauzóleum lebontására és Lenin eltemetésére. Az elképzelés célja, mint mondta, egy, az épületnek a távolabbi jövőben történő hasznosítására vonatkozó ötletbank létrehozása volt.

A kiírásban egyébként az építészszövetség egyebek között rámutatott, hogy Lenin holttestének közszemére tétele történelmi hiba, ellentétes a korszerű emlékezetfelfogással és az orosz ortodox hagyománnyal is.

A szervezet a maga részéről azt javasolta, hogy maga az épület átalakítás nélkül maradjon meg, és váljon a Scsuszev nevét viselő, a közeli Vozdvizsenka utcán található állami építészeti múzeum részévé.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának vezetője, aki április 22-én, Lenin születésének 150. évfordulóján maga is részt vett a mauzóleumnál megrendezett koszorúzáson, szombaton "mocskos provokációnak" bélyegezte a pályázat kiírását, amelynek célja szerinte nem más, mint a társadalmi konfliktus felszítása. Mint mondta,

a kommunisták senkit sem engednek az emblematikus síremlékhez nyúlni.

A koncepcióversenyre az elképzeléseket október 19-ig kellett volna benyújtani, és november 13-án hirdettek volna eredményt a moszkvai Zodcsesztvo (Építészet) fesztiválon.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!