"Kristályéjszaka Lodban" - zsinagógákat, üzleteket, autókat gyújtogatott az arab csőcselék, szükségállapotot hirdettek
Többek szerint példátlan erőszakhullám sújtja a várost
"Kristályéjszaka Lodban" - zsinagógákat, üzleteket, autókat gyújtogatott az arab csőcselék, szükségállapotot hirdettek

Forrás: Twitter/Coupsure

2021. 05. 12.
Izraelszerte folytatódnak a zavargások, a zsidók és arabok által vegyesen lakott városokban, Akkóban , Haifában és legfőképp Lodban sokak szerint soha nem látott erőszak és gyújtogatások zajlanak, melyet Lod polgármestere csak a náci Kristályéjszakához tudott hasonlítani.

Intenzív arab zavargások törtek ki a közép-izraeli Lod városában kedden, melynek során az arab csőcselék három zsinagógák, számos üzletet és több tucat autót gyújtott fel. Az izraeli kormány szükségállapotot hirdetett, és és rendkívüli biztonsági erőket rendeltek a városba.

Több helyi lakos arról számolt be, hogy az áramot elvágták otthonaikban és benzines bombákat dobtak ablakaikra - számolt be az izraeli 12-es csatorna. A rendőrségnek több lakost biztonsági őrizettel kellett hazakísérnie a közösségi háztól otthonaikhoz, az utcákon randalírozó arab zavargók miatt.

Két helyi lakos súlyosan megsebesült a zavargások során.

Jáir Revivo polgármerster szerint a városházát és a helyi múzeumot is támadás érte. A helyzetet a nácik 1938-as  Kristályéjszaka pogromjához hasonlította. "Polgárháború" van kitörőben, szögezte le, siratva az évtizedes békés együttélésre tett erőfeszítéseket, melyek most összeomlottak. 

"Ez Kristallnacht Lodban"

- jelentette ki Revivo a 12-es csatornán.

"Felszólítottam a miniszterelnököt, hogy hirdessen rendkívüli állapotot Lodban. Hívja be az IDF-et, vezessen be kijárási tilalmat, hogy visszaállítsuk a békét ...

A kormányzás kudarcot vallott ... Ez hatalmas incidens - az arab izraeliek intifádája. Az a sok munka, amelyet itt évek óta végeztünk [az együttélésért], kukába került. ”

„Ez az egész hihetetlen. Zsinagógákat égetnek. Több száz autó gyulladt ki. Arab gengszterek százai randalíroznak az utcákon ... Polgárháború tört ki Lodban ... Az itteni ortodox-nacionalista közösségnek fegyverei vannak. Arra kérem őket, menjenek haza, de érthető módon meg akarják védeni otthonaikat. Molotov-koktélokat dobnak a [zsidó] házakba. A helyzet gyúlékony. ”

Miután a miniszterelnökhöz fordult sürgős segítségért, vészhelyzetet hirdettek a városban, évtizedek óta először, és megerősítették a biztonsági erőket a helyszínen. 

Kobi Sabtai rendőrfőnök példanélkülinek nevezte a helyzetet.

“Olyan helyzettel találtuk szembe magunkat a vegyesen lakott városokban, amivel eddig sosem találkoztunk, beleértve a 200 októberében tapasztalt incidenseket."

(2000 októberében széleskörű zavargások törtek ki az arab izraeliek körében, mely végül a második intifádához vezetett.)

Nem csak Lodban puskaporos a helyzet

Izrael számos más városában is erőszakba fulladó zavargások törtek ki, de zsidó oldalról bosszú támadásokról is érkeztek beszámolók, többek között Lodban, ahol egy muszlim temetőt is felgyújtottak. Támadásokat jelentettek ramle-i zsidó otthonokból, ahol autókat is kövekkel dobáltak meg.

Akkóban egy étterem és egy szálloda is lángokban áll a csőcseléknek hála.

Lezárták az utakat egy arab városban, Umm el-Fahmban. Éjfél után konfrontációkról számoltak be Jaffában, ahol egy autót felborítottak és felgyújtottak, valamint kisebb verekedésekről is érkeztek jelentések a tel-avivi Habimah téren.

Az erőszak eszkalálódására órákkal azután került sor, hogy a Hamasz rakéták százait lőtte ki Tel-Avivra és Közép-Izraelre, majd "győzelmet" hirdetett a "Jeruzsálemért folyó harcban". A terrorszervezet vezetői a gyújtogató csőcseléket is megdicsérték, amiért kiveszik a részüket a harcból.

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!